«Της Λύρας η επανάσταση» 20.06.2010

Ημερομηνία και ώρα προβολής 20.06.2010
Στα Ανώγεια της Κρήτης μας ταξιδεύουν τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ, για να μας παρουσιάσουν ένα ζωντανό θρύλο της Κρητική λύρας. Τον Νικηφόρο Αεράκη. Τον Λυράρη που εδώ και 50 χρόνια πρωταγωνιστεί στον ενθουσιασμό και στο ξεσηκωτικό γλέντι των Κρητικών.
Ο Νικηφόρος Αεράκης, είναι για τους Ανωγειανούς, αλλά και για όλους τους Κρητικούς, ο κορυφαίος εν ζωή δεξιοτέχνης της λύρας.
Σε όλη του τη ζωή αφοσιώθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και αρνήθηκε να προσεγγίσει και να συνδιαλεχθεί με οποιοδήποτε άλλο μουσικό ρεύμα, όπως συνέβη με πολλούς συναδέλφους του, οι οποίοι ανέμιξαν ή και αφομοιώθηκαν από τα νεώτερα μουσικά ρεύματα της πρωτεύουσας.
Ο Νικηφόρος Αεράκης παρέμεινε πιστός σε κάτι που γνώριζε πολύ βαθειά, αφού με αυτό γεννήθηκε και μεγάλωσε.   Σε όλο του τον βίο απέφευγε να συνομιλεί με την κάθε «νέα πραγματικότητα» κι έτσι κράτησε μέσα του ανόθευτη και ατόφια μία μουσική έκφραση σπάνια και μοναδική που έρχεται από τους αρχαίους και εκείνος την αγκαλιάζει με μεγάλο σεβασμό. Οι καλοί γλεντιστές της Κρήτης άλλωστε αυτόν προτιμούν όταν θέλουν να απολαύσουν δοξαριές της λύρας που σαν σαΐτες να εκτοξεύονται στον κρητικό ουρανό. Όπως λέει και ο ίδιος ο Νικηφόρος Αεράκης, «με τη λύρα μπορείς να κάνεις μια επανάσταση».
Η συνεχής άσκηση του Νικηφόρου Αεράκη επάνω στο όργανο, στους γάμους και στις γεμάτες μαντινάδες Ανωγειανές βραδιές, τον έχει καταξιώσει και χαρακτηρίσει σαν τον άνθρωπο που δεν αφήνει ανικανοποίητο κανένα γλεντιστή, αφού ακούραστα μπορεί να παίζει ασταμάτητα για μία και δύο μέρες, όπως οι μεγάλοι λυράρηδες της γενιάς του, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Στραβός, ο Σκουλάς και άλλοι.
Βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, είναι η απλότητα και η σεμνότητα στη μουσική και το τραγούδι,    η έκφραση αυθεντικών συναισθημάτων, και ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο.
Ο Νικηφόρος εμψυχώνει τους ακροατές του για να τους ανυψώσει. Αντί οποιασδήποτε «ευνόητης καλλιτεχνικής» σκοπιμότητας, προτάσσει σχεδόν πεισματικά την ειλικρίνεια και την απλότητα του ανόθευτου. Κρατώντας μέσα του ευλαβικά μνήμες παλιότερων καιρών, τις μεταπλάσσει επιδέξια, και αποδίδει το μουσικό τους απόσταγμα, σαν μια σπονδή στους μερακλήδες της πατρίδας του.
Η εκπομπή συνάντησε και συνομίλησε με το Νικηφόρο Αεράκη και τους φίλους του στην Κρήτη, στην πανδαισία του αληθινού Ανωγειανού γλεντιού και κατέγραψε την αυθεντική διαχρονική έκφραση της κρητικής λύρας στα χέρια ενός μεγάλου μουσικού της.
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Παραγωγή: filmellon
Έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Νίκος Κακωνάς
Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Μελέτης Πόγκας
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ