«Το χωριό που χορεύει» 13.06.2010

Ημερομηνία και ώρα προβολής:
Κυριακή 13 Ιουνίου, 12.30, Τρίτη 22 Ιουνίου 23.00 (Ε)
Στη Νάξο ταξιδεύουν τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ, για να μας παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο και σπάνιο χωριό.
Το χωριό που χορεύει, που δεν είναι άλλο από τον Κυνίδαρο.
Η φήμη των χορευτικών δυνατοτήτων των κατοίκων του ορεινού Κυνίδαρου έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα.
Στο χωριό αυτό, οι κάτοικοί του, υπερηφανεύονται πως πρώτα μαθαίνουν να χορεύουν και μετά να περπατάνε.
Η μουσικοχορευτική παιδεία για τους Κυνιδαριώτες είναι χαραγμένη βαθειά μέσα τους, ώστε κάθε έκφανση της ζωής τους συνοδεύεται από το χορό και το γλέντι.
«Στον Κυνίδαρο γλεντάμε ότι ώρα και να πάμε» λέει άλλωστε ένα από τα τραγούδια που ασταμάτητα χορεύεται σε κάθε γλέντι του χωριού. Μέρα και νύχτα, γιορτές και καθημερινές, οι κάτοικοι του χωριού αυτού με κάθε αφορμή, μικρή ή μεγάλη, οδηγούνται στη μικρή πλατεία του χωριού ή ακόμα και στο καφενείο, για να ενωθούν κάτω από τους ήχους του βιολιού και του τραγουδιού τους και να προσπεράσουν έτσι την καθημερινή τους βάσανο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στον Κυνίδαρο γεννήθηκαν πραγματικά σπουδαίοι οργανοπαίχτες και τραγουδιστές της αιγαιοπελαγίτικης μουσικής παράδοσης, όπως η μεγάλη οικογένεια των  Κονιτοπουλαίων, ο Στάθης Κουκουλάρης και άλλοι.
Η μουσική δημιουργικότητα των Κυνιδαριωτών είναι ευφάνταστη, όπως και η χορευτική τους μανία.
Στο πέρασμα του χρόνου, παρά την μεγάλη ομογενοποίηση που παρατηρείται σε κάθε περιοχή στα μουσικά και στα χορευτικά μοτίβα, οι Κυνιδαριώτες εξακολουθούν να διατηρούν αναλλοίωτα τα στοιχεία  της μουσικοχορευτικής τους αγωγής, αναδεικνύοντας έτσι το προσωπικό τους στυλ, που είναι ο χαμηλός εσωτερικός τόνος στο τραγούδι και ο αργόσυρτος χορός, στοιχεία αντίθετα με τη σύγχρονη λανθασμένη εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη Ναξιώτικη και γενικά για τη νησιώτικη μουσική παράδοση.
Η εκπομπή εστίασε με τον πρωτότυπο τρόπο της και κατέγραψε αληθινό, αυτοσχέδιο γλέντι από τους κατοίκους του χωριού, καθώς και αφηγήσεις από τους πρωταγωνιστές του  Κυνιδαριώτικου αληθινού χορού και τραγουδιού.
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Παραγωγή: filmellon
Έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Νίκος Κακωνάς
Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Μελέτης Πόγκας
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ