«Το δέντρο που δακρύζει», 06.06.2010

Στην «μυροβόλο» Χίο ταξιδεύουν τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ για να παρουσιάσουν τα χρώματα και το χαρακτήρα του νησιού μέσω ενός δέντρου που έκανε πασίγνωστο το νησί σε όλο τον κόσμο. Του μαστιχόδεντρου. Διότι μόνο στη Χίο ευδοκίμησε το μαστιχόδεντρο. Και μόνο στην Χίο το δέντρο αυτό χαρίζει τα πολύτιμα ‘’δάκρυα‘’ της μαστίχας.
Εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι, ενώ μαστιχόδεντρα – σχίνοι υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα γνωστά Μαστιχοχώρια. Εκεί που επί αιώνες, αναπτύχθηκε η μυθολογία της μαστίχας.
Η ιστορία της μαστίχας, χάνεται στα βάθη των αιώνων… Θρύλοι, παραδόσεις, αγαπημένες συνήθειες, ιστορικές συγκυρίες, θρησκείες, τόποι, ταξίδια, άνθρωποι και πολιτισμοί συνθέτουν τον μύθο της Χιώτικης μαστίχας.
Από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μέχρι το Βυζάντιο, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς, από τις μελέτες του Διοσκουρίδη μέχρι το Βάλσαμο της Ιερουσαλήμ και από το πρώτο λουκούμι στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το παραδοσιακό φαγητό saliq της Σαουδικής Αραβίας η μαστίχα συναρπάζει με το μοναδικό άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση της.
Ο φακός της εκπομπής εστίασε στους ανθρώπους των Μαστιχοχωρίων και στον νυχθημερόν μόχθο τους για την καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου και την παραγωγή της μαστίχας. Στην αγωνία τους για την ποιότητα της παραγωγής τους και την λαχτάρα τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουν τη βοήθεια του καιρού ώστε το αποτέλεσμα των κόπων τους να είναι αντάξιο της αγωνίας τους.
Η εκπομπή κατέγραψε την κοπιαστική διαδικασία της προετοιμασίας των μαστιχόδεντρων καθώς και αφηγήσεις των μαστιχοπαραγωγών, που με τον δικό τους τρόπο υμνούν το δέντρο, που τα δάκρυα από τις πληγές του, προσφέρονται στους ανθρώπους σαν δώρο – βάλσαμο για τις δικές τους πληγές.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Παραγωγή: filmellon
Έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Νίκος Κακωνάς
Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Μελέτης Πόγκας
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ