«Το κάστρο της Αστροπαλιάς», 30.05.2010

Ημερομηνία και ώρα προβολής Κυριακή 30 Μαΐου, 12.30 & Τρίτη 8 Ιουνίου, 23.00 (Ε)

Αστυπάλαια
Στο νησί που έχει γίνει πασίγνωστο από το τραγούδι που υμνεί την ομορφιά του: «Το κάστρο της Αστροπαλιάς, έχει κλειδί κλειδώνει/ έχει κορίτσια όμορφα μα δεν τα φανερώνει». Έτσι τραγουδούσαν οι Αστυπαλίτες για να αναδείξουν τόσο την ομορφιά των κοριτσιών τους, όσο και την ανεπανάληπτη ομορφιά του κάστρου που στολίζει το νησί τους και για πολλά χρόνια «έκρυβε πολλά από τα μυστικά τους».
Γιατί αυτό που ξεχωρίζει το κάστρο της Αστροπαλιάς από όλα τα άλλα κάστρα της νησιωτικής και της στεριανής Ελλάδας, είναι το γεγονός ότι αυτό κατοικούνταν μέχρι πρόσφατα από τους ντόπιους του νησιού πράγμα το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί σε άλλο νησί με αντίστοιχο ιστορικό κάστρο.
Οι Αστυπαλίτες για πολλά χρόνια στεγάζονταν με ένα ιδιόμορφο τρόπο εντός του κάστρου και έτσι ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη συνθήκη στην γειτνίαση και στην συγκατοίκηση, αφού ήτα αναγκασμένοι να ζουν ομαδικά σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο που κάλυπτε τις βασικές τους ανάγκες. Σε ένα σπίτι   ενός δωματίου για όλους, μαζί με την κουζίνα.
Οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας εκμεταλλεύτηκαν έτσι και στα νεότερα χρόνια οπού δεν υπήρχαν πλέον λόγοι ασφάλειας από πειρατές ή άλλους επιδρομείς, τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το κάστρο πριν από εκατοντάδες χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργήσει εντός του μία κοινότητα με πλήρη σύμπνοια,  οργάνωση και αυτοτέλεια.
Εκεί λοιπόν οι Αστυπαλίτες έζησαν και τραγούδησαν τα πάθη και τους καημούς τους κι έτσι δημιούργησαν ένα από τα ποιο γνωστά τραγούδια για τα Δωδεκάνησα και για όλο το Αιγαίο. Τη γνωστή και πρωτότυπη «τούρνα» που υμνεί το κάλος και την παράξενη δύναμη του ηρωικού κάστρου αλλά και την ομορφιά και τη γοητεία των κοριτσιών της Αστυπάλαιας οπού η σύνδεση τους με την μυθολογική Αστυπάλαια που ήταν  κόρη λέει του Φοίνικα και αδερφή της Ευρώπης, τους προσφέρει μία άλλη υπόσταση με ευρύτερες διαστάσεις.
Η εκπομπή ταξίδεψε και κατέγραψε αυθεντικές αφηγήσεις από τους ανθρώπους που έζησαν μέσα στο κάστρο καθώς και τις μουσικοχορευτικές εκφράσεις τους τόσο τα παλαιότερα χρόνια όσο και σήμερα οπού απολαμβάνουν ένα σύγχρονο τρόπο διαβίωσης μέσα κι έξω από το κάστρο και σε απόλυτη επαφή με τον ομογενοποιημένο υπόλοιπο κόσμο.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Παραγωγή: filmellon
Έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Νίκος Κακωνάς
Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Μελέτης Πόγκας
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ

Ημερομηνία και ώρα προβολής