«Η ωραία των Πενταγιών», 16.05.210

Αυτή την Κυριακή, τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ, μας ταξιδεύουν στην οροσειρά των Βαρδουσίων, στο χωριό των Πενταγιών, εκεί οπού γράφτηκε η γνωστότερη ερωτική ιστορία της Ελλάδας. Η ιστορία της «Μαρίας της Πενταγιώτισσας». Η συνταρακτική ιστορία που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης θεατρικών έργων, κινηματογραφικών ταινιών αλλά και ποιημάτων.
«Στα Σάλωνα σφάζουν τραγιά και στο Χρισσό κριάρια,
και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παλληκάρια!»
Δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα χωριό που να μην ακούγονται συχνά οι στίχοι αυτοί. Τους τραγουδούν στους γάμους, στα πανηγύρια, στα γλέντια, σαν ύμνο στην αιώνια ομορφιά, σα δοξολόγημα στην περίφημη Μαρία την Πενταγιώτισσα, την ιστορική και μοιραία γυναίκα. Γιατί η Μαρία υπήρξε ένας από τους γυναικείους εκείνους χαρακτήρες, τους οποίους η φύση προόρισε για τη συμπάθεια και το θαυμασμό όλων των ανθρώπων.
Η Μαρία Πενταγιώτισσα ήταν ιδιαίτερα όμορφη και δυναμική γυναίκα για τα δεδομένα της εποχής της. Συμβούλευε τις γυναίκες και κυρίως τα κορίτσια του χωριού της, να διεκδικούν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες.
Η γυναίκα αυτή αποτελούσε μοναδικό φαινόμενο ομορφιάς, πνευματικής ωρίμανσης και οραματικής ιδιοσυγκρασίας, για μια καλύτερη ζωή, στην οποία η ίδια σαν γυναίκα -και κάθε γυναίκα-, να παύσει να είναι ο πειθήνιος και άβουλος σύντροφος του άνδρα, χωρίς δικαιώματα και διεκδικήσεις.
Όλα αυτά δεν ήταν αρεστά στους συγχωριανούς της. Αυτό όμως που εξόργισε την συντηρητική κοινωνία του χωριού της, ήταν ότι ερωτεύτηκε έναν νέο του χωριού, και δεν κράτησε κρυφό τον έρωτά της. Η διάδοση του δεσμού της, αναστάτωσε την κοινωνία των Πενταγιών, η οποία εμμέσως, πλην σαφώς, πίεζε τον αδελφό της και προστάτη της ορφανής από γονείς Μαρίας, να λάβει μέτρα για την εξαφάνιση του φαινομένου, το οποίο υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί και σε άλλα κορίτσια του χωριού. Αυτό την έφερε σε σύγκρουση με την ανδροκρατούμενη κοινωνία του χωριού των Πενταγιών και παράλληλα με τον αδερφός της ο οποίος της άσκησε μεγάλη πίεση. Το αποτέλεσμα ήταν να δολοφονηθεί ο αδερφός της από τον αγαπημένο της.
Οι Πενταγιοί, το μικρό χωριό της, έγινε για πολύ καιρό τόπος τρομερών εντάσεων, και μυθιστορηματικών περιπλοκών. Η ιστορία της Μαρίας εξαπλώθηκε στα πέρατα του κόσμου.
Το σφάλμα της λυγερής πλέον λησμονήθηκε. Και μόνο η ομορφιά της θα ζει ανεξίτηλη στο χρόνο μαζί με το τραγούδι της, στους γάμους, στους χορούς και στα πανηγύρια.
Η εκπομπή παρακολουθεί την εξέλιξη αυτής της κλασικής πλέον ιστορίας και καταγράφει τον σημερινό απόηχό της, στο χωριό όπου δημιουργήθηκε.

Ημερομηνία και ώρα προβολής:
Κυριακή 16 Μαΐου, 12.30

Ημερομηνία και ώρα προβολής:

Κυριακή 16 Μαΐου, 12.30