Ελλήνων Δρώμενα: «Αρχαγγελίτισσα»

Tο ταξίδι της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ στα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό μας, αυτή τη φορά καταλήγει στην Αρχάγγελο της Ρόδου. Για να αναδείξει ένα χωριό με μεγάλες και έντονες διαστάσεις στην πολιτισμική του έκφραση.
Στην Αρχάγγελο παρατηρούμε ένα τραγουδιστικό γυναικείο φαινόμενο, μια τραγουδιστική γυναικεία έκφραση με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Οι Αρχαγγελίτισσες γυναίκες κατέκτησαν μία πρωτιά που αφορά στην οικογενειακή και στην κοινωνική τους καταξίωση, η οποία καθρεφτίζεται ολοκληρωμένα στα στοιχεία έκφρασής τους και κυρίως στο τραγούδι τους.
Είναι πανελλαδικά γνωστός ο στίχος «για μιαν Αρχαγγελίτισσα στον Αίθωνα ξενύχτισα…». Πρόκειται για ένα τραγούδι που έχει γράψει την δική του ιστορία, το οποίο υμνεί και αποθεώνει την πανέμορφη Αρχαγγελίτισσα γυναίκα και τα ξεχωριστά της χαρίσματα. Το τραγούδι αυτό φέρεται να δημιουργήθηκε και να τραγουδήθηκε από τους άντρες, οι οποίοι «κολάκευαν» την Αρχαγγελίτισσα την ώρα της αδιάκοπης δουλειάς της στον παραγωγικό κάμπο του Αίθωνα. Στην Αρχάγγελο μάλιστα, έχει αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου ένας «μύθος σε συνεχή εξέλιξη» για την δημιουργία και την σύνθεση του τραγουδιού «αρχαγγελίτικος» ή «ποταμός» όπως είναι ο πρωταρχικός του τίτλος.
Η μεγάλη «ανατροπή» ήρθε όμως από την γυναικεία δυναμικότητα της Αρχαγγελίτισσας. Στην πορεία των χρόνων, χάρη σε μία ομάδα γυναικών που βγήκε αποφασιστικά να τραγουδήσει δημόσια, στην Αρχάγγελο αλλά και στην Αθήνα, -κάτι ασυνήθιστο μέχρι τότε στις δομές της τοπικής κοινωνίας-, οι γυναίκες κατέκτησαν την πρώτη θέση στην τραγουδιστική έκφραση της Αρχαγγέλου. Και το κυριότερο, ανέδειξαν τραγουδιστικές γυναικείες φωνές και τραγούδια τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Τα τραγούδια αυτά εξακολουθούν να υμνούν την «Αρχαγγελίτισσα» και μαζί υμνούν όλες εκείνες τις φωνές που κατά την περίοδο του μεσοπόλεμου καταγράφηκαν από τον σπουδαίο μουσικολόγο Samuel Baud-Bovy και παραμένουν έως σήμερα αξεπέραστες.
Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε μοναδικές ερμηνείες από τις γυναικείες φωνές της Αρχαγγέλου μαζί με αφηγήσεις από τους κατοίκους του χωριού για την δημιουργία, την διαμόρφωση και την εξέλιξη αυτού του «γυναικείου φαινομένου».
Οι κάτοικοι της Αρχαγγέλου μας ξεναγούν στο χώρο και στο χρόνο όπου διαμορφώθηκε η μουσικοχορευτική ταυτότητα τους, συνδυαστικά με εικόνες σπάνιας ομορφιάς από το νησί της Ρόδου, που και αυτές υμνούνται στην τραγουδιστική και στην χορευτική έκφραση της Αρχαγγέλου.
Social media:

Facebook: Ελλήνων Δρώμενα / ellinon dromena
Twitter: ellinon_dromena
You tube channel: Ελλήνων Δρώμενα
Instagram: ellinon_dromena

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
Παραγωγή: filmellon

Δείτε εδώ ολόκληρο το επεισόδιο:
WEB TV ERT ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ: «ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΤΙΣΣΑ»

 

"Αρχαγγελίτισσα"

«Αρχαγγελίτισσα»