«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ»

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ»

 Ημερομηνία και ώρα προβολής: Σάββατο 19 Ιουλίου, 16.00, στη ΝΕΡΙΤ

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ εξερευνά τους δρόμους που γεννιέται η μουσική. Εστιάζει το φακό της στη ανθρώπινη έκφραση μέσω της γλώσσας και της φωνής, για να ερμηνεύσει τα φωνολογικά μουσικά και ηχητικά τοπία, τη μουσικότητα και τη μουσική ποιότητα της ομιλίας μας.
Είναι η γλώσσα μας μουσική; Πώς ερμηνεύουμε τη δημιουργία της μουσικής και πως την μουσικότητα στην γλώσσα της ομιλίας μας; Η γλώσσα και η μουσική έχουν κοινό τρόπο δημιουργίας; Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά της μουσικής και του λόγου; Υπάρχει μουσική και γλωσσική αφήγηση; Πώς συναντάει τον λόγο η μελοποίηση; Πώς γίνεται η εκφορά του λόγου στην καθημερινή ομιλία μας και πώς στην μελοποίηση των τραγουδιών, στο μουσικό θέατρο και στην όπερα;
Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά τεκμήρια και κοινό μουσικό περιεχόμενο στη μουσική και στη γλωσσική μας έκφραση;
Η έρευνα της εκπομπής θέτει ερωτήματα για την ωφελιμότητα και την ουσιαστική λειτουργία της μουσικής της γλώσσας, όλων δηλαδή εκείνων των συναισθηματικών εμπειριών που μεταφέρονται μέσω αυτής της προσωπικής μας εκφραστικής δυνατότητας και συναντά θεωρητικούς επιστήμονες και μουσικούς δημιουργούς για να συνθέσει πληρέστερα εξειδικευμένες απαντήσεις.
Παρακολουθούμε μαθήματα φωνητικής, επιτονισμού και επιφώνησης, με εργαστηριακή μέθοδο στο πανεπιστήμιο Αθηνών και εξερευνούμε τις ποικίλες ερμηνευτικές εκφράσεις, παράλληλα με την πολυπλοκότητα του μουσικού επιτονισμού των λέξεων, των τοπικών ιδιωμάτων και των διαφορετικών εθνικών γλωσσών.
Στο φακό της εκπομπής μιλούν οι: Μηνάς Ι. Αλεξιάδης συνθέτης-μουσικολόγος, αναπλ/τής καθηγητής τμήματος θεατρικών σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  αναπλ/τής καθηγητής φωνητικής, διευθυντής του εργαστηρίου φωνητικής και υπολογιστικής γλωσσολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Μποτίνης, ο αναπλ/τής καθηγητής αισθητικής της μουσικής του τομέα ιστορικής και συστηματικής μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάρκος Τσέτσος και ο  επίκουρος καθηγητής μορφολογίας της δυτικής μουσικής του τομέα ιστορικής και συστηματικής μουσικολογίας, συνθέτης και μουσικολόγος Γιώργος Ζερβός.
Στην εκπομπή συμμετέχουν ερμηνεύοντας τραγουδιστικά θέματα η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και η μέτζο-σοπράνο Δώρα Μπάκα.

Η Μουσική της Γλώσσας

Η Μουσική της Γλώσσας