«…ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ» 5.7.2014

«…ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ»
Ημερομηνία και ώρα προβολής: Σάββατο 5 Ιουλίου, 16.00, στη ΝΕΡΙΤ

Δείτε το trailer εδώ:

Το ταξίδι της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ συνεχίζεται σε θαλασσινούς δρόμους, με τα καΐκια των ψαράδων και με προορισμό την Πάρο, αναζητώντας τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό μας στην κοινωνία των ανθρώπων της θάλασσας.
Στην Πάρο και ειδικότερα στη Νάουσα της Πάρου συναντούμε μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες ψαράδων. Ανθρώπων που τα μερόνυχτα του βίου τους τα έχουν εξαντλήσει στην θαλασσινή περιπέτεια.
Ο φακός της εκπομπής περιηγείται σε όλο το φάσμα της εργασιακής δράσης των ψαράδων, μέρα και νύχτα στην επιφάνεια της θάλασσας, για να αποκαλύψει με πληρότητα τις αμέτρητες κρυφές και φανερές αντιξοότητες της τέχνης τους.
Η θαλασσινή περιπέτεια είναι ανεξάντλητη όπως και η θάλασσα. Απρόβλεπτη όπως και η φύση. Και οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν και μας διηγούνται πολλά βιωματικά περιστατικά, από την κοπιαστική προσπάθειά τους για την καλή ψαριά, από την μάχη τους με τα κύματα και τους καιρούς, -για την ζωή τους- από τους μύθους και τις φανταστικές ιστορίες των παλαιότερων, από τα ψέματα για την «πλούσια» ή «φτωχή» ψαριά τους και τόσες άλλες περιπέτειες διανθισμένες με άγριες αλλά και όμορφες, γαλήνιες όψεις της θάλασσας…
Οι άνθρωποι της θάλασσας μας αφηγούνται αυτή την μεγάλη σχέση που έχουν αναπτύξει μαζί της, δίνοντάς της ακόμη και ανθρώπινη μορφή, με άλλοτε άγριο και άλλοτε ήμερο χαρακτήρα και συμπεριφορά.
Αυτόν τον χαρακτήρα της τραγουδούν μέρα και νύχτα οι άνθρωποι που την ζουν. «Στο καΐκι στ’ ανοιχτά», «στο απάνεμο λιμάνι», «μεσοπέλαγα» και κυρίως στα στεριανά γλέντια όπου ξεφαντώνουν «διασκεδάζοντας» τα πάθη και τους θαλασσινούς καημούς τους, παρέα με τις οικογένειες τους.
Η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε αληθινά γλέντια στην θαλασσινή κοινότητα της Νάουσας στην Πάρο, όπου οι «θαλασσινές υμνωδίες» του αιγαίου πελάγους, τα πασίγνωστα «νησιώτικα» τραγούδια δοξολογούν την πανέμορφη θάλασσα, την πανέμορφη γυναικεία μορφή, τον έρωτα, την αγάπη αλλά και τον πόνο του «μισεμού» των γυναικών στην απουσία των ψαράδων στα ανοιχτά πέλαγα…

"...ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ"

«…ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ»