«ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ… – Β. Ατραίδης» 28.6.2014

«ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ…» – Β. Ατραΐδης
Ημερομηνία και ώρα προβολής: Σάββατο 28 Ιουνίου, 16.00, στη ΝΕΡΙΤ

Δείτε το trailer εδώ:

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ εισβάλει στους δρόμους της ένδοξης εποχής του λαϊκού τραγουδιού και μας παρουσιάζει έναν σπουδαίο στιχουργό, δημιουργό μεγάλων επιτυχιών της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Τον Βαγγέλη Ατραΐδη.
Στιχουργός µε δεκάδες επιτυχίες που μελοποιήθηκαν από σπουδαίους συνθέτες και ερμηνεύτηκαν από ανεπανάληπτες φωνές.
Ο Βαγγέλης Ατραΐδης έχει γράψει περισσότερα από 800 τραγούδια!, πολλά εκ των οποίων έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Κι αν γελάω είναι ψέμα», «Το ψωμί της ξενιτιάς», «Το δρομολόϊ καθενός», «Έψαξα άδικα να βρω» με το Στέλιο Καζαντζίδη, «Στο σταυροδρόμι», «Πήρε φωτιά μια καρδιά», «Σήκω πάνω κάτσε κάτω», «Πες της να έρθει» με τον Πάνο Γαβαλά, και πολλά άλλα. Η καλλιτεχνική του πορεία ταυτίστηκε με το Στέλιο Καζαντζίδη και τον Πάνο Γαβαλά.
Όλοι γνωρίζουν τα τραγούδια που υπέγραψε κι όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ουσιαστικά τον άνθρωπο και δημιουργό καθώς υπήρξε φειδωλός σε δημόσιες εμφανίσεις, συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αναλυθεί η δημιουργική του σχέση με τον Γιάννη Βασιλόπουλο, με τον οποίο συνυπογράφουν στιχουργικά σχεδόν όλες τις επιτυχίες του. Να σημειωθεί ότι το τραγούδι δεν αποτέλεσε ποτέ την κύρια απασχόλησή του Β. Ατραΐδη, αφού μια ολόκληρη ζωή είχε σαν βασική εργασία αυτή του ράφτη.
Ο Β. Ατραΐδης αποκαλύπτει παραστατικά στο φακό της εκπομπής άγνωστες πτυχές μια ολόκληρης εποχής για την λαϊκή δημιουργία, όπου από τα φτωχόσπιτα της  γειτονιάς του στην Καισαριανή και στη Γούβα γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν μεγάλα τραγούδια και μεγάλοι τραγουδιστές, γράφοντας με μεγάλα γράμματα το όνομά τους στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και παράλληλα την καινούργια μεγάλη ιστορία του λαϊκού τραγουδιού.
Ο Β. Ατραΐδης μας παρουσιάζει τις επιλογές του για την πορεία της προσωπική του ζωής, μακριά και έξω από τους κανόνες του «σταρ σύστεμ», αλλά και την εκρηκτική  του πορεία στην στιχουργική του τέχνη, αναπαριστώντας μια απίστευτη εποχή για την Αθήνα, όπου νέοι άνθρωποι από τις γειτονιές της ξεχύθηκαν δημιουργικά και κατέκτησαν με την τέχνη του τραγουδιού τους τις μεγάλες  μαρκίζες, την δόξα και την «παραζάλη» της δημοσιότητας μαζί, παραμένοντας μέχρι και σήμερα αξεπέραστοι.
Ο φακός της εκπομπής κινείται στους χώρους όπου η μελάνη παραμένει ανεξίτηλη από τα χειρόγραφα τραγούδια του Β. Ατραΐδη, καθρεφτίζοντας λέξεις, λόγια, τραγούδια και σκηνές από ένα βίο γεμάτο συναισθήματα, που τραγουδήθηκαν από χιλιάδες στόματα και από μεγάλες φωνές, όπως του Στέλιου Καζαντζίδη, της Καίτης Γκρέυ, του Πάνου Γαβαλά, της Ρίας Κούρτη, του Μανώλη Αγγελόπουλου, του Χρηστάκη, της Φωτεινής Μαυράκη, του Τόλη Βοσκόπουλου και πολλών άλλων…
Η Σοφία Παπάζογλου, ο Μανώλης Τοπάλης, και ο Κώστας Δουμουλιάκας, τραγουδούν ζωντανά στην εκπομπή καινούργια τραγούδια του Β. Ατραΐδη, σε σύνθεση Γιώργου Αλτή.

"Παρών και σήμερα - Β. Ατραίδης"

«Παρών και σήμερα – Β. Ατραίδης»