«ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ…» 7.6.2014

ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ…

Ημερομηνία και ώρα προβολής:
Σάββατο 7 Ιουνίου, 16.00, στη ΝΕΡΙΤ

Δείτε το trailer εδώ:

Στη Θράκη μας ταξιδεύει η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ, για να μας παρουσιάσει τα πολιτισμικά στοιχεία που γεννά διαχρονικά η περιοχή του Έβρου και  αναδεικνύονται στον μουσικοχορευτικό πολιτισμό των Θρακών.
Η Θράκη στο πέρασμα των αιώνων αποτέλεσε ένα «μυθικό» πεδίο, όπου από την λύρα του μυθικού Ορφέα μέχρι την πνοή της γκάιντας στις μέρες μας, συντελείται μία πανδαισία μουσικοχορευτικών εκφράσεων με συνεχείς ανανεώσεις και εναλλαγές, χωρίς ποτέ να διακόπτεται η «αποθέωση» αυτής της αρχαίας διαδρομής.
Η κάμερα της εκπομπής αναζήτησε και ερεύνησε όλα εκείνα τα στοιχεία που δομούν το σημερινό γίγνεσθαι των Θρακών στη μουσική, στο χορό και στο τραγούδι, εκεί οπού καθρεφτίζεται υπαρξιακά κάθε ανθρώπινη δράση και συμπεριφορά στο πέρασμα του χρόνου. Αναζήτησε τις αυθεντικές εκφράσεις των οργανοπαικτών και τις σύγχρονες, χωρίς ψεύτικες αναπαραστάσεις, λαϊκές χορευτικές εκφράσεις τους, ώστε να αποτυπώσει την σημερινή πραγματικότητα αυτού του πανάρχαιου τόπου.
Ο φακός περιηγήθηκε στα απομονωμένα χωριά του Βόρειου Έβρου, εκεί που έχουν απομείνει ισχυρά και πολύ δυναμικά δείγματα από την τέχνη της μουσικής των Θρακών και κυρίως από την τέχνη της Θρακιώτικης λύρας, η οποία στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών της «ηλεκτρονικής υπερανάπτυξης» είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί.
Στην Θράκη, όπως και σε όλη την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες είχε επέλθει μία μουσική «ισοπέδωση», αφού την θέση των παλαιών μουσικών οργάνων είχαν λάβει τα λεγόμενα ηλεκτρονικά, «αποδομώντας» ουσιαστικά χάριν της «δυναμικής έντασης τους», την ουσία και τα χρώματα των τραγουδιών.
Η κάμερα της εκπομπής παρακολουθεί μία ομάδα νέων μουσικών οι οποίοι αποφάσισαν να διαμείνουν στον Έβρο και να αναγεννήσουν τα αυθεντικά μουσικά όργανα των Θρακών, τη λύρα, τη γκάιντα και άλλα, οι οποίοι μανιωδώς ερευνούν και συλλέγουν στοιχεία για να ανασυνθέσουν τους χαμένους μουσικούς θησαυρούς του παρελθόντος.
Η ομάδα των νέων μουσικών της «Εβρίτικης Ζυγιάς» έγινε άμεσα αποδεκτή από τις τοπικές κοινότητες, και συμπαρέσυρε όλους τους Θρακιώτες σε ένα νέο, όσο και παλαιό τρόπο διασκέδασης, προερχόμενο από τα έγκατα της Θρακικής γης, πλούσιο σε ηχοχρώματα και μουσικές συλλαβές, όπου ο κάθε Θρακιώτης αφομοιώνει ευκολότερα και ακουμπά την δική του μουσική και πνευματική υπόσταση, για να διασκεδάσει και να «λυτρωθεί» μέσω της τέχνης και της γιορτής…
Η εκπομπή κατέγραψε αυθεντικές μουσικές και χορευτικές εκτελέσεις στα χωριά του Βόρειου Έβρου, αποτυπώνοντας τον παλμό που αναγεννήθηκε από τους νέους μουσικούς και συνδέει πλέον τους κατοίκους με την διαχρονική πνοή της Θρακικής γης.

"Θράκη Είναι..."

«Θράκη Είναι…»