«ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ» 24.5.2014

«ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ»
Ημερομηνία και ώρα προβολής:
Σάββατο 24 Μαίου 2014, 16.00 στη ΝΕΡΙΤ

Δείτε το trailer εδώ:

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ αυτή τη φορά ταξιδεύει στα Αστερούσια όρη της Κρήτης. Στην άγνωστη και λιγότερο προβεβλημένη νότια περιοχή της Κρήτης, ο φακός της εκπομπής εστιάζει την έρευνά του στα στοιχεία εκείνα που δομούν τον πολιτισμό και στο ιδιαίτερο μουσικοχορευτικό γίγνεσθαι των Αστερουσίων.
Στα Αστερούσια όρη αποτυπώνεται ολοκληρωμένα η διαλεκτική σχέση του ανθρώπινου στοιχείου με την γεωγραφία του τόπου. Και η αποτύπωση αυτή καθρεφτίζεται απόλυτα στην μουσικοχορευτική έκφραση των Αστερουσιανών.
Η παράξενη μορφολογία του εδάφους, οι ομαλές και ήρεμες βόρειες κορφές οι οποίες εξελίσσονται σε ψηλές και απότομες στο νότιο μέρος, το οροπέδιο στα βόρεια και οι απότομοι ψηλοί γκρεμνοί στο νότιο μέρος με τους καταρράκτες, οι χαράδρες, τα σύννεφα, τα άγρια πουλιά και η θάλασσα του λιβυκού πελάγους που ακουμπούν οι απότομοι βράχοι στο νότο, δημιουργούν μία σύνθεση η οποία διαμορφώνει τις ανθρώπινες συμπεριφορές και εκφράσεις.
Η μουσική των Αστερουσιανών είναι δομημένη με όλα τα «στοιχεία της φύσης» τους.
Απότομες διακυμάνσεις, «εκτροχιασμοί» από τον βασικό «δρόμο», φόβος, ταχύτητα, αργοπορία, μιμήσεις των ήχων της φύσης και το κυριότερο: τραγουδιστικός «ύμνος» όλων αυτών των θεμάτων και «εξύψωση» όλων των στοιχείων της φύσης, με την ενσωμάτωσή τους στις μαντινάδες.
Ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό στο οποίο έστρεψε την έρευνά του και την προσοχή του ο φακός της εκπομπής είναι καθιέρωση στην περιοχή, μέχρι και σήμερα ακόμη, του μαντολίνου ως πρωταγωνιστικού και «σολιστικού» οργάνου.
Τα Αστερούσια είναι πλημυρισμένα από δεξιοτέχνες του μαντολίνου. Μεγάλες μορφές έχουν διαπρέψει παλαιότερα, διοχετεύοντας σε όλη την Κρήτη την καλλιτεχνική τους παραγωγή, αλλά και σήμερα ακόμη στα χωριά των Αστετρουσίων παρατηρούμε να πρωταγωνιστούν και να «διεκπεραιώνουν» μόνα τους τα μαντολίνα μεγάλα γλέντια, χωρίς να έχουν «παραμεριστεί» από τα υπόλοιπα όργανα.

"Αστερούσια"

«Αστερούσια»