Ελλήνων Δρώμενα: « Κερκυραϊκή Συμφωνία»-Φιλαρμονική Καποδίστριας

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ την Κυριακή του  Πάσχα ταξιδεύει στην πόλη της μουσικής, στην «φιλαρμονική πόλη» της Κέρκυρας και μας παρουσιάζει την «Φιλαρμονική Ένωση Καποδίστριας». Μια μουσική «μπάντα», η οποία μαζί με τις άλλες μεγάλες και ένδοξες της πόλης, «δοξάζει» και «εγκωμιάζει» σε κάθε εμφάνισή της την πόλη της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα το πασίγνωστο κερκυραϊκό Πάσχα.
Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε και μας παρουσιάζει το «μουσικό σώμα» της Κέρκυρας μέσα από την Φιλαρμονική Καποδίστριας, -της νεώτερης δημιουργηθείσας φιλαρμονικής στην πόλη- η οποία μας αποκαλύπτει την διαχρονικά μοναδικήσχέση των κατοίκων της Κέρκυρας με την μουσική παιδεία και την ομαδική συμμετοχή σε κάθε «μουσική γιορτή».
Σε κανένα άλλο μέρος -ούτε σε χωριό ούτε σε πόλη- δεν απολαμβάνει κανείς με τόση ένταση την ατμόσφαιρα της μουσικής γιορτής. Στην Κέρκυρα κάθε μουσική εκδήλωση στον κύκλο του χρόνου, αλλά κυρίως στο μεγαλοπρεπές Πάσχα συντελείται με μια μοναδική και πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα.
Η κουλτούρα της ανατολής και της δύσης συνυπάρχουν και συνοδοιπορούν στην Κέρκυρα. Ένα μωσαϊκό ηθών, γλώσσας, οι βενετσιάνικες επιρροές με τις μεγαλειώδεις μουσικές μπάντες, οι οποίες εκτελούν μουσικά μέρη από τον πολιτισμό της Ευρώπης, όλοι μαζί, γιορτάζουν παιανίζοντας τα πάθη και την ανάσταση. Ο συνδυασμός εκκλησιαστικής λατρείας και κοσμικής τέχνης διαμορφώνει την ξεχωριστή ταυτότητα του κερκυραϊκού Πάσχα.
Η εκπομπή εστιάζει την έρευνά της στα «συστατικά στοιχεία» της δημιουργίας της «Φιλαρμονικής Καποδίστριας», στην ανάγκη των ανθρώπων της να συνυπάρχουν «αρμονικά» για να εκφραστούν σε μία μουσική μπάντα, στον τρόπο της εκπαιδευτικής λειτουργίας της και στις συνολικές δράσεις της στα πολιτιστικά κοινά της πόλης.
Ο φακός της εκπομπής παρακολουθεί και καταγράφει την μουσική προεργασία και διδασκαλία και τον νεανικό παλμό των Κερκυραίων, για τους οποίους είναι αδιανόητο να μην συμμετέχει ένας και δύο από κάθε οικογένεια σε κάποια μουσική Φιλαρμονική. Παρακολουθούμε την προετοιμασία και την προσμονή των μουσικών για την μεγάλη «έξοδο» της φιλαρμονικής στην πόλη, για να βιώσουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα γεμάτη από εξαιρετικές μελωδίες και σπάνια συναισθήματα.
Οι μουσικοί της φιλαρμονικής αφηγούνται στο φακό της εκπομπής με τον προσωπικό τους βιωματικό τρόπο τα συναισθήματά τους από την συμμετοχή στην πανδαισία της μουσικής αυτής έκφρασης, η οποία σφραγίζει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κέρκυρας.
Ο φακός της εκπομπής μας «ξεναγεί» στην Κέρκυρα με εικόνες σπάνιας φυσικής ομορφιάς, συνοδοιπορώντας με την φιλαρμονική στους δρόμους και στα στενά της πόλης, συνδυαστικά με το εντυπωσιακό και επιδέξιο εορταστικό θέαμα και τα μουσικά «εγκώμια» της φιλαρμονικής για την πόλη.

Δείτε εδώ ολόκληρο το επεισόδιο:

link web tv ert:
http://www.ert.gr/webtv/et3/item/12990-kerkyra-05-05-2013#.UZolCqK-2So

link you tube: