Ελλήνων Δρώμενα: «Η Φωνή»

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ «ακούει» και «παρουσιάζει» την ανθρώπινη φωνή. Εξερευνά και καταγράφει τον «μηχανισμό» και το οργανικό «σύστημα» του ανθρώπου που παράγει την φωνή. Την φωνή που τραγουδάει και την φωνή που μιλάει.
Ο φακός της εκπομπής ταξιδεύει στην περιπέτεια της δημιουργίας της φωνής μας.
Αναζητά, καταγράφει και αποκαλύπτει την συγκλονιστική διαδρομή του πνευστού αέρα, που στην πορεία του μεταμορφώνεται μέσω του παλμού των φωνητικών χορδών σε ανθρώπινη φωνή, για να «αποθεωθεί» στην συνέχεια με την τραγουδιστική έκφραση.
Ερευνά την διαδικασία παραγωγής της ανθρώπινης φωνής, εκείνης που στην πορεία θα εκφραστεί τραγουδιστικά.
Της φωνής που απευθύνεται και συναντά το συναίσθημα των ακροατών της μέσω των τραγουδιστικών δεξιοτήτων της.
Η εκπομπή συναντάει τραγουδιστές με ξεχωριστές φωνητικές δεξιότητες -την Σαβίνα Γιαννάτου, την Μαρία Κώτη, την Θεοδώρα Αθανασίου, τη Μάρθα Μαυροειδή και την Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, οι οποίες μας ερμηνεύουν τραγούδια με αυξημένες φωνητικές απαιτήσεις από το ρεπερτόριό τους και μας ξεναγούν στην διαδικασία της φωνητικής τους «καλλιέργειας» και «καλλιέπειας», ώστε να μπορούν να αποδώσουν με ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο τις τραγουδιστικές τους δυνατότητες.
Συναντά τον δάσκαλο φωνητικής Γιώργο Σαμαρτζή την ώρα όπου «εκπαιδεύει» τις φωνητικές δεξιότητες των επαγγελματιών τραγουδιστών με ασκήσεις ορθής φώνησης. Συναντά επίσης την φωνητική χορωδία Ambitus η οποία παρουσιάζει μία συνολική «πολυφωνική» τραγουδιστική έκφραση.
Ο Ιατρός ωτορινολαρυγγολόγος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος παρουσιάζει την ανατομία της αναπνευστικής διαδικασίας στον άνθρωπο και ερμηνεύει τις λειτουργικές διαταραχές της φώνησης καθώς και την πρόληψη και την αποκατάσταση των παθολογικών διαταραχών ομιλίας.
Στην εκπομπή παρουσιάζονται από τους συμμετέχοντες τραγουδιστές τραγούδια με ιδιαίτερες απαιτήσεις στην ερμηνεία τους και απαντούνται σημαντικά ερωτήματα για την «μυθολογία»της ιδανικής φωνής και της τέλειας ερμηνείας ενός τραγουδιού.
Πού οφείλεται η εξαιρετική ερμηνεία ενός τραγουδιού; Στην εξαιρετική έκφραση της φωνής ή σε ένα σύνολο εκφράσεων του ερμηνευτή ψυχογενούς χαρακτήρα;

Δείτε εδώ το trailer:

Δείτε εδώ ολόκληρο το επεισόδιο:

link web tv ert:

http://www.ert.gr/webtv/et3/item/12727-H-Fwnh-21-04-2013#.UZol1KK-2So

link you tube: