Ελλήνων Δρώμενα: «Η Κάσος Μεσοπέλαγα»

Ταξιδεύουμε στο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στην Κάσο, σε ένα μικρό μεν σε έκταση νησί,αλλά με πλούσιο και σημαντικό πολιτισμό.
Η Κάσος στο νοτιότερο άκρο των Δωδεκανήσων λόγω της γεωγραφικής της θέσης -ανάμεσα σε Κρήτη Κάρπαθο και νότια της το Λιβυκό πέλαγος- είναι ένα νησί με ξεχωριστό χαρακτήρα στα πολιτισμικά και στα ανθρωπολογικά του χαρακτηριστικά.
Η Κάσος εντυπωσιάζει με τον πρωτότυπο και αυθεντικό μουσικοχορευτικό  χαρακτήρα των κατοίκων της.
Η διαχρονική εξέλιξη της πολιτισμικής ταυτότητας των Κασιωτών διαπλέει τα πελάγη της ιστορίας…
Οι άρρηκτες συγγένειες με την Κάρπαθο, την Κρήτη, την Κύπρο, την Μικρά Ασία και τα Δωδεκάνησα, οι μαντινάδες, οι λύρες με τα κουδούνια τους, οι αναρίθμητοι σκοποί που μας παρασύρουν και μας οδηγούν σε ένα μεθυστικό γλέντι, οι Βυζαντινές καταβολές ορισμένων από τους σκοπούς της και πολλά άλλα εμφανή στοιχεία στην μουσικοχορευτική έκφραση των Κασιωτών, μας ξεναγούν στην περιπέτειά της στο πέρασμα των χρόνων.
Η Κάσος επιπλέον έχει να επιδείξει μια μεγάλη ναυτική παράδοση η οποία στα παλαιότερα χρόνια πρωταγωνίστησε από την Αίγυπτο έως τη Μαύρη θάλασσα.
Η ναυτοσύνη της Κάσου από τα αρχαία χρόνια εξελίχθηκε δυναμικά ώσπου οι Κάσιοιεφοπλιστές, συντέλεσαν στο λεγόμενο «ναυτιλιακό θαύμα» του 20ού αιώνα.
Ο φακός της εκπομπής συνάντησε τους κατοίκους της Κάσου «συγκεντρωμένους» στην «εσωτερική φωνή τους» και συνομίλησε μαζί τους μακριά από την τουριστική καλοκαιρινή «εξωστρέφεια». Έτσι, οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού μας παρουσιάζουν με τον μοναδικό τους τρόπο, αληθινά γλέντια στα καφενεία και στις πλατείες του νησιού, χορούς, τραγούδια και μαντινάδες, με την ξέφρενη συνοδεία της λύρας και την συμμετοχή των ξακουστών μουσικών οικογενειών που έχουν διαπρέψει στο νησί.
Οι «σούστες» και ο «ζερβός χορός» της Κάσου αποτελούν ιδιότυπο ερευνητικό πεδίο για εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν τις βαθιές ρίζες των χορευτικών μοτίβων να καθρεφτίζονται στις χορογραφίες και στην τοπική ενδυμασία ανδρών και γυναικών.
Οι κάτοικοι της Κάσου μας μιλούν για τις μεγάλες κοινότητες των Κασιωτών μεταναστών ανά τον κόσμο, οι οποίοι έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην εξέλιξη της ιστορίας, όπως εκείνων των μεταναστών της Αιγύπτου που εργάστηκαν στην ιστορική διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, αλλά και για τον πόθο της επιστροφής τους στο νησί που αποτελεί για αυτούς ένα ταξίδι δύσκολο και μακρινό.
Η κάμερα της εκπομπής μας ξεναγεί στα μικρά χωριά στην ενδοχώρα του νησιού αλλά και στους ορεινούς τόπους, οπού μας παρουσιάζει την έντονη κτηνοτροφική παράδοση των Κασιωτών στα χιλιοτραγουδισμένα «μιτάτα» τους παράλληλα με την μεγάλη θαλασσινή περιπέτειά τους…

Δείτε εδώ το trailer:

Δείτε εδώ ολόκληρο το επεισόδιο:

link web tv ert:
http://www.ert.gr/webtv/et3/item/12564-H-Kasos-mesopelaga-14-04-2013#.UXPGmaK-2So

link you tube: