Ελλήνων Δρώμενα: «Μια φορά κι έναν καιρό…»

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ακούει παραμύθια. Επισκέπτεται αφηγητές παραμυθιών για να ανακαλύψει τα εννοιολογικά στοιχεία και τα αφηγηματικά χαρακτηριστικά των παραμυθιών. Ακούει, ζωντανεύει και ταξιδεύει με το φακό της σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τον κόσμο των παραμυθιών. Έναν κόσμο που μοιάζει να βρίσκεται έξω από την «πραγματικότητα», κοντά στη «φαντασία» μας, ο οποίος όμως απευθύνεται στο κέντρο της ζωής μας, αφού την «συμπυκνώνει» στις μικρές αυτές ιστορίες, ώστε να λειτουργήσουν σαν οδηγός στην πορεία της.

Η έρευνα της εκπομπής συνάντησε τέσσερις αφηγητές-ιστοριτές (την Αγνή Στρουμπούλη, τον Στέλιο Πελασγό, την Σάσα Βούλγαρη και την Νίκη Κάπαρη), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν αναβιώσει την αρχαία τέχνη της προφορικής αφήγησης ζωντανεύοντας λαϊκούς μύθους από την αφηγηματική μας παράδοση.

Οι τέσσερις αφηγητές-παραμυθάδες, «συνεχιστές» του Όμηρου και του Ηρόδοτου, είναι εκείνοι που δίνουν μορφή σε κάθε αρχετυπική ιστορία και στις πολυάριθμες εκδοχές της, έτσι ώστε αυτή να φτάσει στον σημερινό αποδέκτη και να τον συναρπάσει. Είναι οι ταξιδευτές των ιστοριών και των παραμυθιών.

Ο ρόλος του αφηγητή καθίσταται καθοριστικός για την πορεία και το ταξίδι της κάθε ιστορίας στο μέλλον. Η διαδικασία της αφήγησης και της διάδοσης ενός παραμυθιού υπόκειται στο συσχετισμό της προϋπάρχουσας παράδοσης, του εκάστοτε αφηγητή και της κοινότητας των ακροατών του. Οι μετασχηματισμοί των παραμυθιών και η δημιουργία συγκεκριμένων αφηγηματικών τύπων και εκδοχών οφείλεται στους αφηγητές. Το πολιτισμικό βάρος και η διάδοση ενός παραμυθιού εξαρτάται κάθε φορά από την αφηγηματική δύναμη του παραμυθά, αλλά και από τα γούστα, τις προτιμήσεις και τους παιδαγωγικούς ή άλλους στόχους του ακροατηρίου του.

Πως άραγε δημιουργήθηκε ο πρώτος μύθος και γιατί; Πώς γίνονταν οι αφηγήσεις τα παλαιά χρόνια; Γιατί έχουμε την ανάγκη να αφηγηθούμε και γιατί να ακούσουμε ιστορίες; Τα παραμύθια είναι η συλλογική μας μνήμη; Γιατί τα παραμύθια έχουν καλό τέλος; Πώς μπορεί ένας αφηγητής παραμυθιών να κάνει «μαγικό» τον φυσικό κόσμο στην σημερινή ηλεκτρονική εποχή; Πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος της αφήγησης από τις «αποσπερίδες» στα χωριά και την ατμόσφαιρα των καφενείων μέχρι σήμερα;

Σε αυτά και σε άλλα διαχρονικά ερωτήματα από τον κόσμο της τέχνης των αφηγητών, τον κόσμο των παραμυθιών, μας απαντούν οι προσκεκλημένοι στο φακό της εκπομπής, αφηγούμενοι παράλληλα κλασικές και σύγχρονες ιστορίες που έχουν αποτυπωθεί ανεξίτηλα στο μυαλό όλων μας…

«Αρχή του παραμυθιού καλησπέρα σας…», «Κόκκινη κλωστή δεμένη…» «Μια φορά κι έναν καιρό…», …

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το επεισόδιο:

link web tv ert:
http://www.ert.gr/webtv/et3/item/12034-O-%C2%ABGerapetros%C2%BB-Baggelhs-Bardakhs-31-03-2013#.UWbEV6K-2So

link you tube: