Ελλήνων Δρώμενα: «Στειακές Κοντυλιές»

Η «άλλη» Κρήτη. Η Σητεία της Ανατολικής Κρήτης. Μια περιοχή που είναι λιγότερο γνωστή, της οποίας όμως η τεράστια παραγωγή πολιτισμού έχει «διαπλεύσει» την αρχαία και την σύγχρονη ιστορία της μεγαλονήσου. Είναι η αρχαία ‘Ιτιδα – Ητεία – Σητεία, είναι η πόλη που γεννήθηκε ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο μεγάλος ποιητής του Ερωτόκριτου. Είναι η περιοχή που γέννησε και δημιούργησε τις ονομαζόμενες «Στειακές κοντυλιές», ένα  από τα βασικότερα είδη της κρητικής μουσικής, με μακραίωνη παράδοση και ρίζες.
Ο φακός της εκπομπής μας «ταξιδεύει» στην πολυσύνθετη πολιτισμική ταυτότητα της Σητείας και αναζητά και καταγράφει την σύγχρονη έκφραση των κατοίκων της στην μουσική, στο χορό και στην ποίηση. Η ποιητική έκφραση των Σητειακών είναι μοναδική. Αυθεντικοί «κληρονόμοι» του Βιτσέντζου Κορνάρου, δημιουργούν εξαιρετικά ποιητικά δίστιχα, για να τα ενσωματώσουν στην μουσικοχορευτική του ταυτότητα, που είναι οι ονομαζόμενες «Στειακές κοντυλιές».
Περίφημες και περίτεχνες είναι οι κοντυλιές από την επαρχία Σητείας, που άλλοτε τραγουδιόνται και άλλοτε όχι, με γρήγορη ή αργή ρυθμική αγωγή και ενίοτε χορεύονται.
Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής, είναι ότι εκεί σήμερα, στα μουσικά όργανα κυριαρχεί το βιολί έναντι της λύρας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κρήτη.
Η έρευνα της εκπομπής αναζητά τα σύνθετα στοιχεία και τα «υλικά» της δημιουργίας της Στειακής κοντυλιάς, αναλύοντας την μουσικοχορευτική «πρώτη ύλη» της περιοχής. Ερμηνεύει μέσα από τους ίδιους τους δημιουργούς και φορείς της ιδιότυπης αυτής έκφρασης, τις μουσικές εκείνες «φράσεις», από τις οποίες συγκροτούνται οργανικές μελωδίες, τραγούδια και χοροί.
Οι μουσικοί δρόμοι της Σητείας είναι πολυποίκιλοι και σχεδόν άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Η Ανατολική Κρήτη έχει τροφοδοτήσει την υπόλοιπη Κρήτη με περίτεχνα μουσικά μοτίβα.
Στην εκπομπή εμφανίζονται και ερμηνεύουν δεξιοτεχνικά οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της Σητειακής μουσικής παράδοσης όπως ο Γιώργος Κοσκίνης, ο Γιώργος Τσαντάκης, ο Μανώλης Φραγκούλης, ο Γιώργος Παραγιός, ο Παύλος Εξουζίδης, ο Γιάννης Σταυρουλάκης, η Ελένη Δρετάκη και άλλοι.
Ο φακός της εκπομπής αιχμαλωτίζει εικόνες εξαιρετικής ομορφιάς της Σητείας, -όπως το πανέμορφο Βάϊ- και τις διαπλέκει με τις αφηγήσεις και τις αυθεντικές ποιητικές συνθέσεις των λαϊκών ανθρώπων, αποτυπώνοντας το πολιτισμικό γίγνεσθαι της Σητείας.

Δείτε εδώ το trailer:

Δείτε εδώ ολόκληρο το επεισόδιο: