Ελλήνων Δρώμενα: «Δοξασμένες Πενιές»-Γιάννης Μωραΐτης

Ένας σπουδαίος μουσικός, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Ο «μοναδικός» Γιάννη Μωραΐτης. Ένας μουσικός, που με την τέχνη του, έχει διατρέξει όλη την ένδοξη εποχή της νεότερης ιστορίας του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα, χωρίς να είναι ευρύτερα γνωστός -κατ’ επιλογήν του- όπως θα «δικαιούνταν».
Ο Γιάννης Μωραΐτης έζησε και έπαιξε μπουζούκι δίπλα στον Μ. Βαμβακάρη, τον Σ. Παγιουμτζή, τον Β. Τσιτσάνη, τον Γ. Παπαϊωάννου, τον Μ. Χιώτη και σε πολλές άλλες μεγάλες προσωπικότητες της περιόδου ακμής της ρεμπέτικης ιστορίας της μουσικής, αλλά και δόξασε με τις πενιές του μεγάλα τραγούδια της λαϊκής μουσικής μας ιστορίας, δίπλα στον Στράτο Διονυσίου, τη Σ. Μπέλλου, την Κ. Γκρέυ, τον Δ. Μητροπάνο, τον Μ. Αγγελόπουλο, την Α. Αλιφραγκή, τον Τ. Βοσκόπουλο, τον Γ. Νταλάρα, τον Χ. Νικολόπουλο, την Μαρινέλλα, τη Χ. Αλεξίου και πολλούς άλλους.
Ο Γιάννης Μωραΐτης με το μπουζούκι του «έζησε» και την «ένδοξη» εποχή των νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, της παλαιάς Ιεράς οδού του ’60 και της «παραλιακής» όπου γράφτηκε μια δεύτερη περίοδος ακμής της λαϊκής μουσικής και της νυχτερινής διασκέδασης.
Έχει ξοδέψει τη ζωή του με χιλιάδες ημέρες και νύχτες στα λαϊκά κέντρα, τις συναυλίες και στα στούντιο ηχογραφήσεων των μεγάλων τραγουδιών στην Columbia. Πιστός στο τρίχορδο μπουζούκι -γνωρίζει άριστα και τετράχορδο- έχει στηρίξει με το παίξιμό του γνωστούς συνθέτες και τραγουδιστές και αποτελεί ακόμη και σήμερα ιδιαιτέρως αξιόπιστη πρόταση γνησιότητας.
Ο Γιάννης Μωραΐτης γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1944 στο Μπραχάμι (περιοχή πολλών γεννήσεων μπουζουξήδων…). Στα έξι του άρχισε να μαθαίνει κιθάρα και μέχρι σήμερα θυμάται ότι το πρώτο τραγούδι που έμαθε να παίζει ήταν το «Πέρα στους πέρα κάμπους». Το μπουζούκι το γνώρισε όταν έφθασε στα 13 και η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε πέντε χρόνια αργότερα στο κέντρο του Κοκώνη, στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, δίπλα στον Μίγγο και τον Τσανάκα.
Κλασικό και μοναδικό θεωρείται το παίξιμό του στα πασίγνωστα τραγούδια: «μπαγλαμάδες και μπουζούκια», «Το μπουζούκι του Νικόλα του το σπάσανε», (με τον Σ. Διονυσίου), «ποιος είν’ αυτός ο αψηλός» (με τον Γ. Ζαμπέτα), «με ποιο δικαίωμα» (με τον Μ. Τσετίνη), «Στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα» με τον Δ. Ευσταθίου), «νύχτες μαγικές» (με την Γλυκερία) κ.α… Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ σε μια προσπάθεια καταγραφής της τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών και άξιων δεξιοτεχνών του μπουζουκιού, παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τον Γιάννη Μωραΐτη, ο οποίος βάζει τον ήχο του μπουζουκιού του σε πρώτο πλάνο και αναπλάθει στιγμές από την μουσική και την προσωπική πορεία της ζωής του σε πρώτο πρόσωπο…

Δείτε εδώ το trailer:

Δείτε εδώ ολόκληρο το επεισόδιο:

Εδώ είναι το link στο web tv της ερτ:

http://www.ert.gr/webtv/et3/item/11722-Doxasmenes-penies-Giannhs-Mwraiths-17-03-2013#.UU3I2Re-2So