«ΔΟΞΑΣΜΕΝΕΣ ΠΕΝΙΕΣ – Γιάννης Μωραΐτης» 17.3.2013

«ΔΟΞΑΣΜΕΝΕΣ ΠΕΝΙΕΣ – Γιάννης Μωραΐτης»
Ημερομηνία και ώρα προβολής:
Κυριακή 17 Μαρτίου 2013, 18.00 στην ΕΤ3

Ένα σπουδαίο μουσικό, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού παρουσιάζει η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ. Τον «μοναδικό» Γιάννη Μωραΐτη. Έναν μουσικό, που με την τέχνη του, έχει διατρέξει όλη την ένδοξη εποχή της νεότερης ιστορίας του μπουζουκιού στην Ελλάδα, χωρίς να είναι ευρύτερα γνωστός -κατ’ επιλογήν του- όπως «δικαιούται».

Ο Γιάννης Μωραΐτης έζησε και έπαιξε μπουζούκι δίπλα στον Μ. Βαμβακάρη, τον Σ. Παγιουμτζή, τον Β. Τσιτσάνη, τον Γ. Παπαϊωάννου, τον Μ. Χιώτη και σε πολλές άλλες μεγάλες προσωπικότητες της περιόδου ακμής της ρεμπέτικης ιστορίας της μουσικής, αλλά και δόξασε με τις πενιές του μεγάλα τραγούδια της λαϊκής μουσικής μας ιστορίας δίπλα στον Στράτο Διονυσίου (βρέχει φωτιά στη στράτα μου), τη Σ. Μπέλου, την Α. Αλιφραγκή, την Κ. Γκρέυ, τον Δ. Μητροπάνο, τον Μ. Αγγελόπουλο, τον Τ. Βοσκόπουλο, τον Γ. Νταλάρα, τον Χ. Νικολόπουλο, την Μαρινέλλα, τη Χ. Αλεξίου και πολλούς άλλους.
Ο Γιάννης Μωραΐτης με το μπουζούκι του «έζησε» και την «ένδοξη» εποχή των νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, της παλαιάς Ιεράς οδού του ’60 και της «παραλιακής» όπου γράφτηκε μια δεύτερη περίοδος ακμής της λαϊκής μουσικής και της νυχτερινής διασκέδασης.
Έχει ξοδέψει τη ζωή του με χιλιάδες ημέρες και νύχτες στα λαϊκά κέντρα, τις συναυλίες και στα στούντιο ηχογραφήσεων των μεγάλων τραγουδιών στην Columbia. Πιστός στο τρίχορδο μπουζούκι έχουν στηρίξει με το παίξιμό του γνωστούς συνθέτες και τραγουδιστές και αποτελεί ακόμη και σήμερα ιδιαιτέρως αξιόπιστη πρόταση γνησιότητας.
Ο Γιάννης Μωραΐτης γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1944 στο Μπραχάμι. Στα έξι του άρχισε να μαθαίνει κιθάρα και μέχρι σήμερα θυμάται ότι το πρώτο τραγούδι που έμαθε να παίζει ήταν το «Πέρα στους πέρα κάμπους». Το μπουζούκι το γνώρισε όταν έφθασε στα 13 και η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε πέντε χρόνια αργότερα στο κέντρο του Κοκώνη, στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, δίπλα στον Μίγγο και τον Τσανάκα.
Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ σε μια προσπάθεια καταγραφής της τέχνης άξιων μπουζουξήδων, παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τον Γιάννη Μωραΐτη, ο οποίος βάζει τον ήχο του μπουζουκιού του σε πρώτο πλάνο και αναπλάθει στιγμές από την μουσική και την προσωπική πορεία της ζωής του.