Ελλήνων Δρώμενα: «Πώς πιάνεται η αγάπη»

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ αυτή τη φορά ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να μας αποκαλύψει δράσεις και εκφράσεις, άγνωστες και παράξενες του καιρού μας. Μας παρουσιάζει μια εποχή που στο ορεινό χωριό Βερδικούσια της επαρχίας Ελασσόνας οι άνθρωποι «δοκιμάζονταν» με ένα πρωτότυπο τρόπο στην διαδικασία εκμάθησης του έρωτα και στη δημιουργίας της αγάπης, με σκοπό το γάμο.

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της ζωής, ο γάμος, σε κάθε τόπο, οργανώνεται και πραγματοποιείται τελετουργικά από τους ανθρώπους, αναδεικνύοντας έτσι την κυρίαρχη σημασία που κατέχει στην ζωή μας. Στην επαρχιακή Ελλάδα και κυρίως στα ορεινά χωριά αυτή η τελετουργία αποκτά μία πρωταγωνιστική διάσταση για την ζωή των ανθρώπων.

Η εκπομπή ερεύνησε όλους εκείνους τους παράγοντες που συνέβαλλαν ώστε η διαδικασία του έρωτα, της αγάπης και του γάμου, κυριαρχούσε πάνω από όλα στο ορεινό χωριό Βερδικούσια της Ελασσόνας, τόσο ώστε να καθορίζει πλέον τον σχηματισμό και τη σύνθεση εν τέλει, της κοινωνίας του χωριού. Διότι στα Βερδικούσια, η ιδιαιτερότητα της ορεινής απομόνωσης παλιότερα, λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, συντελούσε ώστε ο γάμος, σαν μια κοινωνική, θρησκευτική και νομική σύζευξη δύο ατόμων, να υποκινείται από διάφορα κίνητρα ή σκοπούς.

Ο σχηματισμός οικογένειας, η ενθάρρυνση της τεκνογονίας, η κοινωνική επιβεβαίωση και ανέλιξη, η οικονομική σταθερότητα, και άλλα στοιχεία πολύ σημαντικά, όλα αυτά, συμπυκνώνονται στην συμφωνία για το ζευγάρωμα, και καθρεφτίζονται στην τελετουργία του γάμου, με τρόπο μοναδικό.
Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο στο χωριό Βερδικούσια είναι η πολυτεκνία. Είναι το χωριό με τους περισσότερους πολύτεκνους. Συναντούμε εκεί οικογένειες με 15 και 16 παιδιά!

Στα παλαιότερα χρόνια, το κλειστό σύστημα των τοπικών κοινωνιών, ναι μεν αυτοοργάνωνε και διεκπεραίωνε με έναν «αυτοματοποιημένο» τρόπο τις σχέσεις των ανθρώπων, τον αρραβώνα, το γάμο, τις «διασταυρώσεις» των οικογενειών, δημιουργούσε όμως και μεγάλες εντάσεις στις περιπτώσεις εκείνες όπου τα υποψήφια ζευγάρια είχαν αντίθετη γνώμη ή είχαν δημιουργήσει μία άλλη σχέση από εκείνη που τους προόριζαν οι ονομαζόμενοι «προξενητές».

Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε συναρπαστικές αφηγήσεις των κατοίκων του χωριού, όπου ο καθένας μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες του μας μεταφέρει σε ένα σύμπαν σχέσεων, περιπλεγμένο με όνειρα για τη ζωή, χαρά, ευτυχία, τραγούδια και γλέντια, αλλά και μεγάλες εκπλήξεις, λόγω της αναγκαστικής αποδοχής του ανθρώπου που οδηγήθηκαν στο γάμο με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Δείτε εδώ το trailer:

Δείτε εδώ ολόκληρο το επεισόδιο: