Ελλήνων Δρώμενα «Μουσική Ακρόαση»

Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα «ταξιδεύει» με μουσική. Εστιάζει το φακό της στα «ηχητικά τοπία» και ερευνά τον κόσμο της μουσικής που ακούμε. Τη δύναμη, τις επιδράσεις και τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής στον άνθρωπο.
Ο κόσμος που μας περιβάλει είναι γεμάτος από ήχους και μουσική. Σε όλες τις στιγμές της ζωής μας ακούμε ήχους και λέξεις που γίνονται μουσική. Η ομιλίας μας είναι μια μορφή τραγουδιού.
Η μουσική μας «συνοδεύει» διαρκώς.
Η σχέση μας με τη μουσική έχει ερευνηθεί από την αρχαία Ελλάδα. Οι Πυθαγόρειοι και ο Πλάτων, συμπέραναν ότι η αρμονία της μουσικής μας δόθηκε με σκοπό να επιβάλουμε τάξη στις ταραγμένες κινήσεις της ψυχής μας.
Οι μύθοι και οι δοξασίες γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής εμφανίζονται πριν από χιλιάδες χρόνια σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς.
Η σύγχρονη επιστήμη, έχει συστηματικά παρατηρήσει και μελετήσει τις επιδράσεις της μουσικής στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και έτσι ξαναμπαίνει στην εποχή μας η μουσική, μαζί με άλλες παραδοσιακές μεθόδους, στην υπηρεσία της «θεραπείας».

Πώς η ακρόαση της μουσικής επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή; Η γλώσσα μας είναι μουσική;
Επηρεάζει τα συναισθήματά μας η μουσική και πώς; Γιατί έχουμε ανάγκη τη μουσική; Τι είναι η μουσική ψυχολογία; Τι είναι η μουσικοθεραπεία; Πώς η μουσική επεμβαίνει στις λειτουργίες του σώματός μας;
Σε αυτά τα ερωτήματα απαντούν εξειδικευμένα στο φακό της εκπομπής, ο μουσικοσυνθέτης Τάκης Φαραζής, ο καρδιολόγος-συνθέτης Θανάσης Δρίτσας, η επ. καθηγήτρια μουσικής ψυχολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, ο μουσικός και συγγραφέας Ηλίας Σακαλάκ και οι μουσικοθεραπεύτριες Ευαγγελία Παπανικολάου και Μαρία Φρουδάκη.

Ερωτήματα και απαντήσεις ωφέλιμες και αποκαλυπτικές για τον σύγχρονο άνθρωπο, που είναι κατακλυσμένος από ηχητικές και μουσικές επιδράσεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την συνείδηση, τον τρόπο έκφρασής του και την συμπεριφορά του. Οι φιλοξενούμενοι της εκπομπής, ερμηνεύοντας οι ίδιοι μουσικές και τραγούδια, μας μεταφέρουν «στα τοπία της μουσικής» και στον κόσμο της μουσικής συντέλειας με οδηγό τη μουσική.