Ελλήνων Δρώμενα «Αναγνωστήριο Αγιάσου»

Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα μας αποκαλύπτει το «Αναγνωστήριο της Αγιάσου».
Το «Αναγνωστήριο Αγιάσου» είναι ένας καλλιτεχνικός οργανισμός παραγωγής αληθινής τέχνης, ο οποίος είναι πρωτότυπος και πρωτοποριακός για όλη την Ελλάδα.
Η έντονη και πολυποίκιλη δραστηριότητά του στον εκπαιδευτικό, μουσικό, θεατρικό και εικαστικό τομέα, επηρέασε καθοριστικά την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αγιάσου και ολόκληρης της Λέσβου. Με μια πλούσια βιβλιοθήκη, με το ανέβασμα στη σκηνή του αξιόλογων θεατρικών και μουσικοχορευτικών παραστάσεων, με την οργάνωση φιλολογικών διαλέξεων, με την προβολή της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης, της Αγιασώτικης ηθογραφίας και ντοπιολαλιάς και πολλών άλλων δραστηριοτήτων, το Αναγνωστήριο είναι σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό του Αιγαίου.

Για εκατό και πλέον χρόνια το «Αναγνωστήριο» βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κάθε Αγιασώτη. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν στις πολιτιστικές δράσεις του.
Η πολιτιστική έκφραση στην Αγιάσο οργιάζει, αφού το Αναγνωστήριο έχει δημιουργήσει και στεγάζει στους χώρους του μία τεράστια βιβλιοθήκη με έντονη παράλληλα εκδοτική δραστηριότητα, σημείο αναφοράς για πολλές αντίστοιχες προσπάθειες. Έχει δημιουργήσει πινακοθήκη και λαογραφικό μουσείο και εκπαιδεύει στους χώρους του με τις δράσεις του πολλούς μαθητές από όλο το νησί της Λέσβου στη μουσική, στο χορό και στο θέατρο. Διοργανώνει μάλιστα ένα από τα πιο αυθεντικά αποκριάτικα καρναβάλια με τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη λαϊκή σάτιρα, η οποία στην Αγιάσο θριαμβεύει διαχρονικά με το τοπικό της ιδίωμα.
Εκείνο που κάνει να ξεχωρίζει το Αναγνωστήριο σε πανελλαδική κλίμακα είναι η «Παραδοσιακή Ορχήστρα» και το πρόσφατα ιδρυθέν «Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής». Δύο σημαντικές παραγωγικές μονάδες του Αναγνωστηρίου οι οποίες πρεσβεύουν το μουσικό πολιτισμό και τη μεγάλη μουσική παράδοση της συνάντησης των πολιτισμών ανατολικά του Αιγαίου.

Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε όλες τις δραστηριότητες των «μαθητών» του Αναγνωστηρίου στην κοπιαστική εργασία τους, στις θεατρικές πρόβες και παραστάσεις τους, στις μουσικές δοκιμές τους και έγινε μάρτυρας του ενθουσιασμού που αγκαλιάζουν οι Αγιαώτες το Αναγνωστήριο, αφού όλοι μαζί συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά δρώμενα του χωριού τους, αποδεικνύοντας ότι η εκπαίδευση, η μουσική και η θεατρική πράξη μπορεί να γίνουν προνόμιο και δημιουργική απόλαυση όλων.
Οι αγρότες, οι βιοτέχνες και όλοι οι επαγγελματίες της  Αγιάσου, συμμετέχουν είτε ως σπουδαστές μουσικής, είτε ως ερασιτέχνες ηθοποιοί στις θεατρικές παραστάσεις του Αναγνωστηρίου και απολαμβάνουν την συστηματική, επιμόρφωση, νιώθοντας την ακατάλυτη δύναμη των γραμμάτων και της παιδείας.