«ΜΑΓΙΚΑ ΒΟΥΝΑ» 17.2.2013

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ
 τίτλος επεισοδίου:
«ΜΑΓΙΚΑ ΒΟΥΝΑ»
Ημερομηνία και ώρα πρώτης προβολής:
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, 18.00 στην ΕΤ3

 Στη Μαγεία των βουνών μας ταξιδεύει αυτή την Κυριακή η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ. Ο φακός  της εκπομπής βρέθηκε στις κορυφές των βουνών γύρω από τον Όλυμπο, για να συναντήσει τους ανθρώπους που ζουν σε άμεση σχέση με τη φύση και τα «στοιχεία» που την απαρτίζουν. Με τους ανθρώπους εκείνους που έχουν καθημερινή, βιωματική επαφή με τα «φυσικά» αλλά και με τα «παραφυσικά» φαινόμενα.

Η ζωή των κτηνοτροφικών κοινοτήτων είναι πλημμυρισμένη από μύθους και παραδόσεις, που συνδέονται με την καθημερινότητα τους στις κορυφές των βουνών. Στα παλαιότερα χρόνια, οι μέρες και οι νύχτες τους, ήταν δομημένες και άμεσα συνδιαλεγόμενες με τον ήλιο και το φως  με το σκοτάδι, τη νύχτα και το φεγγάρι, με τα ήμερα και τα άγρια ζώα και με πολλά άλλα υλικά ζώντα ή άυλα και μεταφυσικά φαινόμενα τα οποία διαδραματίζονταν μέσα στην οργιαστική έκφραση της φύσης και των στοιχείων που την απαρτίζουν.
Η πραγματικότητα και η φαντασία συναντιούνται άμεσα. Kι εκεί οι άνθρωποι της υπαίθρου δημιουργούν παράξενες και ανεξήγητες ιστορίες για στοιχειά και δαιμόνια, για μάγισσες και νεράιδες, για παράξενα όντα της νύχτας, για ξωτικές μελωδίες, για περίεργες κραυγές, για σημάδια της μοίρας που έρχεται να μας οδηγήσει, για μάγια που λύνονται και δένονται και για το κακό μάτι που…
Τα θαύματα και οι θρύλοι, ο μύθος και η πραγματικότητα συνδιαλέγονται και φτάνουν σε εμάς για να μας καθηλώσουν, καθώς σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δική τους μικρή και τρομακτική ιστορία, την οποία αφηγούνται με τα μάτια της μεταφυσικής.

Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε και μας παρουσιάζει εικόνες αληθινής ομορφιάς στις πλαγιές των βουνών, μαγευτικά τοπία μέσα στην άγρια φύση, στα λιβάδια και στις πηγές, εκεί που συνήθως εμφανίζονται θεαματικά τα άγνωστα ξωτικά και παράξενα όντα.
Οι συντελεστές της εκπομπής συνάντησαν ανθρώπους στα απομονωμένα ορεινά χωριά της επαρχίας Ελασσόνας, οι οποίοι αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες «παραφυσικών φαινομένων», για ξωτικά, για περίεργες φωνές και τραγούδια για κακά πνεύματα, για βρικόλακες και υπερφυσικά όντα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους και τους άφησαν «άφωνους».