Ελλήνων Δρώμενα «Μουσικές Κυκλάδες – Νίκος Οικονομίδης»

Στις Κυκλάδες ταξιδεύουμε και παρουσιάζουμε ένα μεγάλο βιολιστή που υμνεί με το δοξάρι του τη θάλασσα του Αιγαίου. Τον Νίκο Οικονομίδη. Ένα βιολιστή γέννημα θρέμμα της Σχοινούσας των μικρών Κυκλάδων και οικουμενικό εκφραστή της Αιγαιοπελαγίτικης μουσικοχορευτικής έκφρασης για περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Η εκπομπή συνταξίδεψε με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού -την μόνιμη συνεργάτιδα του στο τραγούδι και μούσα του- στα νησιά των μικρών Κυκλάδων και αποτύπωσε εξαιρετικές στιγμές από την μοναδική ποιητική έκφραση των κατοίκων στα πανέμορφα μικρά νησιά.

Ο Νίκος Οικονομίδης μας ξεναγεί στη Σχοινούσα, στο Κουφονήσι και στην Ηρακλειά των μικρών Κυκλάδων, εκεί που είχε την τύχη να ζήσει ως παιδί και αποτύπωσε τον πρωτογενή τρόπο δημιουργίας και παραγωγής της μουσικής, της χορευτικής και εν γένει της καλλιτεχνικής έκφρασης των κατοίκων των νησιών αυτών. Τα βιώματά του από την παιδική του ηλικία δεν τα κράτησε για να επιστρέφει σε αυτά με μία στείρα αναπόληση, αλλά τα ενσωμάτωσε στην δική του προσωπική δημιουργία, στη μουσική του και στο βιολί του με άριστο τρόπο, ώστε να αποκαλύπτεται το ύφος, το ήθος και οι αυθεντικές αξίες των κατοίκων των νησιών αυτών. Εκείνα τα στοιχεία δηλαδή που τον ώθησαν να εκφραστεί μουσικά  με το βιολί.

Στις μικρές Κυκλάδες όπως και σε όλο το Αιγαίο, οι άνθρωποι είναι σμιλευμένοι με την ζωογόνο και ασύλληπτη δύναμη της θάλασσας, με το μεγαλείο της απεραντοσύνης της, την ελευθερία της, αλλά και με το φόβο της απομόνωσης του χειμώνα, ώσπου να έρθει το καλοκαίρι και να ξεχυθούν στις ακρογιαλιές και στα πανηγύρια.

Ο Νίκος Οικονομίδης, στα τραγούδια του, τα οποία έχουν γίνει ξακουστά σε όλη την Ελλάδα, παίζει και ταυτόχρονα νιώθει την ψυχική διάθεση των ανθρώπων που χορεύουν και γλεντούν μπροστά του, καθοδηγώντας με το δοξάρι του τους ανθρώπους να διαπλεύσουν σε ένα ατελείωτο ταξίδι στον κόσμο του αιγαίου πελάγους. Ένα κόσμο γεμάτο από μελωδίες που ακουμπούν στο κάθε ευαίσθητο άνθρωπο και τον πλημυρίζουν από συναισθήματα και εικόνες ανεπανάληπτης αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς.

Ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού, αφού έκανα ένα πλήρη κύκλο, περνώντας από την βιωματική παράδοση στη γνώση και στον σεβασμό του κλασικού, έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τους με φαντασία, τόλμη και έμπνευση, στο σύγχρονο νησιώτικο ύφος και στο παραδοσιακό ήθος. Ο Νίκος με το βιολί του και η Κυριακή με τη φωνή της, ανασκάπτουν το παρελθόν και αναγεννούν ρυθμικά και μελωδικά μοτίβα από όλο το Αιγαίο, δίνοντας τους μια νέα σύγχρονη καλλιτεχνική και οικουμενική διάσταση με την προσωπική τους σφραγίδα.

Ο φακός της εκπομπής διέπλευσε στα νησιά των μικρών Κυκλάδων καταγράφοντας τους δύο καλλιτέχνες να διασκεδάζουν και να γιορτάζουν, αυθεντικά, μαζί με τους κατοίκους των νησιών αυτών και συνάντησε και συνομίλησε με εκείνους που γνωρίζουν από μικρό παιδί το Νίκο Οικονομίδη και αποτελούν σημείο αναφοράς για τη ζωή και το έργο του.