Ελλήνων Δρώμενα «Τσακώνικος»

Η Αρκαδία, μια αρχαία γλώσσα -η ονομαζόμενη «Τσακώνικη διάλεκτος»-, ένας αρχαίος χορός, ο «Τσακώνικος».

Στα όρη του Πάρνωνα, σε μία δυσπρόσιτη περιοχή, εκεί όπου ζουν οι ονομαζόμενοι Τσάκωνες,  εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι μιλούν μια αρχαία διάλεκτο, η οποία είναι ίσως μοναδικό δείγμα της Δωρικής γλώσσας.

Στην απομονωμένη αυτή περιοχή, επέζησε και διασώθηκε ακόμη και μετά την έλευση της κοινής νέας Ελληνικής γλώσσας, η τσακώνικη διάλεκτος, η οποία ομιλείται ακόμη και σήμερα, σε πείσμα της παγκόσμιας ομογενοποίησης των γλωσσών και των ιδιωμάτων.

Οι άνθρωποι σε μία συστάδα χωριών στον Πάρνωνα, δεν έπαψαν ποτέ να μιλούν και συνεχίζουν και σήμερα να τραγουδούν και να εκφράζονται με την τσακώνικη διάλεκτο, καλύπτοντας έτσι με πληρότητα την ανάγκη τους να κρατήσουν ισχυρό το νήμα που τους συνδέει με το παρελθόν τους.

Ένα παρελθόν που αρχίζει από την εποχή των Δωριέων, διασχίζει την ιστορία με την ελληνική επανάσταση, όπου οι Τσάκωνες είχαν ενεργό ρόλο στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, με κεντρικό ορμητήριό τους τον ιστορικό Πραστό, για να φτάσει μέχρι σήμερα, όπου η γλωσσική έκφραση, δίνει στην περιοχή αυτή τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού οι κάτοικοι δεν ξέχασαν ποτέ την αρχαία γλώσσα τους.

Όταν στα 1100 π.χ. κατέβηκαν τα τελευταία Ελληνικά φύλα, οι Δωριείς, και κατέκτησαν την Πελοπόννησο και διάφορα νησιά, οι παλαιοί Μυκηναίοι, κάτοικοι της Λακωνίας, Αχαιοί και Μινωϊτες άποικοι, κατέφυγαν στα γύρω βουνά. Εκεί κράτησαν πολλά από τα βιώματά τους και τις συνήθειες της προηγούμενης ζωής και αυτό απεικονίζεται και στον Τσακώνικο χορό, που χορεύεται μόνο στην περιοχή αυτή και αναβιώνει ένα γεγονός συγκλονιστικό, που μέσα στο πέρασμα των αιώνων δεν λησμονήθηκε: Το Θησέα και τον χορό του.

Η παράδοση λέει πως ο χορός αυτός σχετίζεται με ένα επεισόδιο της μυθολογίας: την έξοδο του Θησέα από το Λαβύρινθο. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι πρόκειται για τον αρχαίο Γέρανο που είχαν χορέψει ο Θησέας και οι σύντροφοί του.

Για την προέλευση ωστόσο του Τσακώνικου χορού, οι μελετητές δεν έχουν καταλήξει σε μια οριστική και τεκμηριωμένη θέση. Σίγουρα είναι πανάρχαιος χορός, που χορεύεται σε όλα τα Τσακώνικα χωριά σήμερα, ίσως όπως τον χόρευαν πριν από χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοι μας και τον θαυμάζουν οι επισκέπτες, καθώς βλέπουν τις Τσακωνοπούλες να τον χορεύουν στις τοπικές γιορτές και στα θρησκευτικά πανηγύρια του Πραστού, του Λεωνιδίου, του Τυρού, των Μελάνων, της Σίταινας.

Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε σκηνές από την έκφραση της τσακώνικης διαλέκτου από τους κατοίκους των χωριών της Τσακωνιάς, καθώς και την χορογραφία του σπάνιου και ιδιαίτερου τσακώνικου χορού, μαζί με ιδιωματικά τραγούδια της περιοχής.…

 

Δείτε το trailer: