«ΤΑΞΙΜΙ» 12.5.2012

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ
τίτλος επεισοδίου:

«ΤΑΞΙΜΙ»

Ημερομηνία και ώρα προβολής:
Σάββατο 12 Μαΐου, 17.05 στην ΕΤ3

 

Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα, συνεχίζοντας την αναζήτησή της στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής έκφρασης, αυτή τη φορά εστιάζει το φακό της σε ένα μουσικό είδος με βαθιές ρίζες. Στο ταξίμι. Το μέρος εκείνο που είναι συνυφασμένο με την έμφυτη δημιουργικότητα του ανθρώπου και την ανάγκη του για αυτοσχεδιασμό.

Στην λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική ιστορία του τόπου μας, έχουν γράψει χρυσές σελίδες τα ανεπανάληπτα ταξίμια μεγάλων δεξιοτεχνών του μπουζουκιού. Του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Βαμβακάρη και πολλών άλλων.
Η εκπομπή ερευνά την ιστορική προέλευση του όρου «ταξίμι», ανατρέχει στις αρχές της πρώτης δημιουργικής έκφρασής του από τους λαϊκούς ερμηνευτές -και κυρίως- εμβαθύνει, μέσα από τις αφηγήσεις πολύ σημαντικών δεξιοτεχνών του μπουζουκιού, στους «τρόπους» και στους «δρόμους» έκφρασης των ταξιμιών. Αναζητά τους τρόπους και τις ανάγκες δημιουργίας του, αλλά και τους «νόμους» και τους «κανόνες» που διέπουν αυτή την αυτοσχέδια μουσική έκφραση.

Στην εκπομπή εμφανίζονται, σχολιάζουν και ερμηνεύουν, τέσσερις σημαντικοί δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Κωνσταντίνου, ο Βαγγέλης Τρίγκας και ο Νίκος Τατασόπουλος. Η μουσική παρουσία των τεσσάρων αυτών μουσικών καλύπτει μία ολόκληρη περίοδο ακμής της λαϊκής και ρεμπέτικης ιστορίας, αφού στα μπουζούκια τους έχουν ξετυλιχθεί αναρίθμητα ταξίμια, είτε στη δισκογραφία είτε στα νυχτερινά κέντρα, δίπλα και μαζί με πολύ μεγάλους συνθέτες και δημιουργούς, όπως ο Τσιτσάνης ο Παπαϊωάννου, ο Χιώτης, ο Γ. Τατασόπουλος, ο Μ. Θεοδωράκης, ο Α. Καλδάρας, ο Α. Πάνου, ο Δ. Μούτσης κ.α.
Μας μιλούν για τους λόγους που οδηγούν στην δημιουργία και στην «αφήγηση» μέσω του ταξιμιού μιας ιστορίας μικρής ή μεγάλης, σίγουρα πάντως μιας προσωπικής ιστορίας. Μια ιστορία που έχει την ανάγκη να εκφραστεί την κατάλληλη στιγμή και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες ποικίλουν από εκφραστή σε εκφραστή αυτού του ξεχωριστού μουσικού μέρους, το οποίο προηγείται ενός τραγουδιού, ή έχει την δική του ολοκληρωμένη και αυτάρκη ύπαρξη στην εξέλιξη ενός γλεντιού.
Στο φακό της εκπομπής, οι τέσσερις δεξιοτέχνες αυτοσχεδιάζοντας προσπαθούν να δομήσουν και να αφηγηθούν μέσω του μπουζουκιού τους, ο καθένας με τον τρόπο του, την δική τους προσωπική ιστορία, έτσι ώστε να μπορέσουν να μεταβιβάσουν με πληρότητα κάθε συναίσθημα, το οποίο επιδιώκουν να μοιραστούν με τους ακροατές τους ή εκείνους που διασκεδάζουν με την πένα τους και την ερμηνευτική τους διάθεση.