«ΗΧΟΣ ΚΡΟΥΣΤΟΣ» 7.4.2012

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ

τίτλος επεισοδίου:
«ΗΧΟΣ ΚΡΟΥΣΤΟΣ»

Ημερομηνία και ώρα προβολής:
Σάββατο 7 Απριλίου, 17.00 στην ΕΤ3

Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα, αυτό το Σάββατο μας ταξιδεύει με σπάνιους ήχους. Μας μεταφέρει στο παρελθόν, στην αρχή της δημιουργίας των ήχων και των ρυθμών. Στον ήχο των κρουστών οργάνων.
Η ιστορία των κρουστών χάνεται στο βάθος του χρόνου. Ο κρουστός ήχος, δημιουργήθηκε μαζί με τον άνθρωπο και είναι βέβαιο, πως τα κρουστά μουσικά όργανα εμφανίστηκαν σε όλους τους πολιτισμούς.
Το πρώτο «κρουστό» άκουσμα του ανθρώπου ίσως να είναι ο χτύπος της καρδιάς του. Η ανάγκη του ύστερα, να «αναπαραγάγει» και να δημιουργήσει ήχους, τον οδήγησε να δημιουργήσει τα πρώτα αυτοσχέδια κρουστά όργανα, τα οποία, μαζί με τη φωνή του, «συνέθεταν» τα πρώτα «μουσικά» ακούσματά του.
Η κρούση των χεριών μεταξύ τους και πάνω στο σώμα μας, το δυνατό «χτύπημα» των ποδιών στη γη, το τρίψιμο και η κρούση λίθων και ξύλων μεταξύ τους, με σκοπό να τονιστεί ή να κρατηθεί ο ρυθμός, αποτελούν ίσως τον αρχαιότερο και τον πιο αυθόρμητο τρόπο οργανικής μουσικής. Πρωτόγονα κρουστά από φυσικά υλικά και διάφορα τύμπανα, σε μεγάλο αριθμό και ποικιλία χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια από λαούς όλων των ηπείρων, σε ιεροτελεστίες, χορούς, πολέμους και άλλες δραστηριότητες και μέχρι τις μέρες μας διατηρούν, σε πολλούς από αυτούς, τη μαγική και τελετουργική τους υπόσταση.

Στο φακό της εκπομπής εμφανίζονται οι δεξιοτέχνες κρουστοί οργανοπαίχτες της «πρώτης γραμμής», Μιχάλης Κλαπάκης, Ανδρέας Παππάς, Πέτρος Κούρτης, Βαγγέλης Καρίπης και Κώστας Μερετάκης, οι οποίοι μας μεταφέρουν τις γνώσεις τους για τα κρουστά αλλά και τα αισθήματα των αναρίθμητων χτύπων τους.

Η εκπομπή ερεύνησε τον μαγικό κόσμο των κρουστών ήχων και οργάνων και κατέγραψε την διαδικασία κατασκευής τους από τα χέρια των ειδικών τεχνιτών τους.
Παρουσιάζει τα μυστικά της κατασκευής των κρουστών από τις ειδικευμένες τεχνίτριες Αναστασία Μάμαλη και Κλειώ Ξηρού στα εργαστήριά τους, συναντάει την παγκόσμια οικογένειά τους και μαζί με τους κρουστούς δεξιοτέχνες χορεύει στο ρυθμό τους.
Παράλληλα ερευνά τα διάφορα είδη ρυθμών που υπάρχουν και συνδυάζονται με τα συναισθήματα του ανθρώπου και παρουσιάζει τη θέση των κρουστών σε διάφορα ήθη, έθιμα και τελετουργίες. Στο μουσικό της ταξίδι, η εκπομπή «ακούει» τον καθαρό ήχο των κρουστών, και μέσα από τη ρυθμική ακολουθία των χτύπων τους, διαπιστώνει ότι και το ανθρώπινο σώμα είναι ένα κρουστό μουσικό όργανο, με την καρδιά του να χτυπάει σε πολλούς και διάφορους ρυθμούς!