Ελλήνων Δρώμενα: «Γυναικείες Διφωνίες»

«ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΔΙΦΩΝΙΕΣ»
Ένα ιδιόμορφο τραγουδιστικό ιδίωμα. Εξαιρετικές γυναικείες διφωνίες. Μια ξεχωριστή φωνητική παράδοση που διασώζεται στις μέρες μας από το γυναικείο φωνητικό σύνολο του Βώλακα που με σπάνιο και πρωτότυπο τρόπο τραγουδάει και χορεύει.
Ο χώρος και οι άνθρωποι του απομονωμένου αυτού χωριού, αναδεικνύουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνέθεσαν το πλαίσιο που γέννησε αυτές τις σπάνιες τραγουδιστικές και χορευτικές ερμηνείες.
Οι γυναίκες του Βώλακα είναι πραγματικές πρωταγωνίστριες στην καθημερινή τους δράση. Η σκληρή ισότιμη εργασία σε σχέση με τους άντρες τις εμφανίζει να είναι στην πρώτη γραμμή κάθε κοινωνικής έκφρασης. Έτσι δημιούργησαν και την δική τους  τραγουδιστική έκφραση.
Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε πραγματικές στιγμές από την διαδικασία της τραγουδιστικής σύνθεσης και εκτέλεσης από τις γυναίκες κατοίκους του Βώλακα, που με τον δικό τους τρόπο συνθέτουν τραγούδια αντλώντας τη θεματολογία τους από τη ζωή τους. Τραγούδια εμπνευσμένα από τις καθημερινές εργασίες τους στον κύκλο του χρόνου, τραγούδια εμπνευσμένα από την εσωτερική πνευματική τους διαδικασία, του έρωτα της χαράς και της λύπης, τραγούδια πρωτότυπα και σπάνια που συναντούμε μόνο στο Βώλακα.
Οι γυναίκες του Βώλακα μέχρι και σήμερα βιώνουν την ανάμνηση της παρελθούσας ζωής τους στο χωριό τους με υπερηφάνεια, αποδιώχνοντας τις εξιδανικευμένες απολαύσεις της σύγχρονης πολιτισμικής εξέλιξης.
Αφηγούνται στην κάμερα της εκπομπής την πληρότητα των βιωμάτων τους όταν κατά το παρελθόν -και λόγων της ορεινής απομονωμένης θέσης του χωριού- εργάζονταν στα χωράφια, αναπτύσσοντας εκεί ομαδικές σχέσεις και ομαδική κοινωνική συνοχή με αξίες, σε αντιδιαστολή με το σύγχρονο πολιτισμικό γίγνεσθαι, που νιώθουν να τους έχει αποκόψει από τα αληθινά τους αισθήματα. Για τις γυναίκες του Βώλακα εκείνη ήταν η εποχή που γέννησε τραγούδια, στίχους και φωνές που η μία συμπλήρωνε την άλλη, φτιάχνοντας διφωνίες ομαδικές, που αντιλαλούσαν στα χωράφια, στα ψηλά βουνά τους, στα σπίτια τους και μιλούσαν αληθινά για τη ζωή τους.
Σκηνοθεσία – έρευνα:  Αντώνης Τσάβαλος