Ελλήνων Δρώμενα: «Η καρδιά χτυπάει» – Ρουμλούκι μέρος Α”

Ένας «άγνωστος» αλλά με βαθιά ιστορική υπόσταση τόπος. Το ονομαζόμενο Ρουμλούκι.
Ρουμλούκι ονομάζεται μία συστάδα χωριών στον κάμπο της Ημαθίας και η ονομασία του δηλώνει ότι πρόκειται για τον τόπο των Ρωμιών – τον Ρωμιότοπο, όπως στην περίπτωση της Ρούμελης ή της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Το Ρουμλούκι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από μουσικοχορευτική άποψη αφού εκεί συναντούμε ακόμη σήμερα παλαιότατους χορούς και τραγούδια.
Το κύριο γνώρισμα των 50 περίπου χωριών, ήταν η ίδια γλώσσα, η ίδια ενδυμασία και τα κοινά ήθη και έθιμα. Ο σημαντικότερος όμως συνδετικός τους κρίκος, που τα ξεχωρίζει μάλιστα μέχρι και σήμερα από τις γειτονικές ή τις άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, είναι η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά με τον ιδιόμορφο εντυπωσιακό κεφαλόδεσμό της (το «κατσούλι»), που παρουσιάζει καταπληκτική ομοιότητα με το αρχαίο Ομηρικό και Μακεδονικό κράνος.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το «κατσούλι» ανάγεται στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, όταν κατά τη διάρκεια μιας μάχης οι άνδρες νικήθηκαν και οι γυναίκες πολέμησαν γενναία, με αποτέλεσμα να ηττηθεί ο εχθρός. Ο Μέγας Αλέξανδρος τότε, για να τις τιμήσει, διέταξε τους άνδρες να βγάλουν τις περικεφαλαίες και να τις φορέσουν οι γυναίκες.
Η πανέμορφη και «αρχοντική» αυτή στολή, θεωρείται από τις αρχαιότερες Ελληνικές ενδυμασίες και έχει καθιερωθεί να ονομάζεται ως «η στολή του Γιδά» (Αλεξάνδρεια Ημαθείας) και να εκπροσωπεί τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.
Οι γυναίκες του Ρουλμουκιού, για πάρα πολλά χρόνια σε καθημερινή βάση, φορούσαν με τελετουργικό τρόπο  την σύνθετη και ιδιόμορφη αυτή στολή, προσαρμοσμένη ανάλογα στα στάδια της ζωής τους, έτσι ώστε να απεικονίζει και την κοινωνική τους καταξίωση.
Στις αφηγήσεις τους οι κάτοικοι του Ρουμλουκιού αναφέρονται στο ιστορικό πλαίσιο που δημιούργησε τη συγκεκριμένη στολή των γυναικών και αναβιώνουν χορούς, τραγούδια και τελετουργικά δρώμενα που απεικονίζουν και εκφράζουν με ιδανικό τρόπο την αρχοντική και αρχαιοπρεπή αυτή στολή.
Σκηνοθεσία – έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος

RSS
  1. ΧΑΤΖΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑ says:

    26 Μαΐου 2011 at 07:21

    ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΦΟΡΕΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΣΟΥΛΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΠΟΣΟ ΔΥΝΑΤΑ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΘΩΣ Η ΒΕΡΓΑ ΤΡΕΜΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΠ ΤΟ ΝΤΑΟΥΛΙ ΚΑΙ Ο ΖΟΥΡΝΑΣ ΚΛΑΙΕΙ

Σχολιάστε

You must be logged in to post a comment.