Ελλήνων Δρώμενα: «Θα φύγω μάνα μακρυά»

Ταξίδια στα πέρατα του κόσμου «χωρίς επιστροφή». Η ξενιτιά στην Ήπειρο και το κρυφά και φανερά τραγούδια για τη  μάνα. Η μετανάστευση και ο αποχωρισμός από τον γενέθλιο τόπο.
Στην Ήπειρο δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει βιώσει το μεταναστευτικό ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις, αφού οι Ηπειρώτες αναγκάζονταν από νέα παιδιά ακόμη να ταξιδέψουν στα πέρατα της οικουμένης για να μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνική πραγματικότητα κα να ξεφύγουν από την απομόνωση.
Αυτή η μεγάλη αλλαγή στην ζωή των ανθρώπων, που θυμίζει σε πολλά σημεία την σημερινή εποχή, σημάδεψε την ψυχολογική υπόσταση του κάθε ταξιδεμένου και έτσι δημιουργήθηκε μία μεγάλη παράδοση τραγουδιών που ενσωματώθηκε στην μουσικοχορευτική έκφρασή τους, όπου τραγουδώντας και γλεντώντας με αυτά τα τραγούδια, ο μετανάστης Ηπειρώτης προσπαθούσε να παρηγορήσει τον πόνο του αποχωρισμού.
Στα τραγούδια των Ηπειρωτών εκφράζεται με πρωταγωνιστικό τρόπο ο βαθύς πόνος του αποχωρισμού από την μάνα, διότι τα παιδιά των οικογενειών αυτών ακόμη και έφηβοι οδηγούνταν αναγκαστικά στις άκρες της οικουμένης για εργασία κι έτσι ο «ομφάλιος λώρος» με την μάνα και την πατρίδα τους αποκόπτονταν με βίαιο τρόπο. Οι Ηπειρώτες μετανάστες με χαραγμένη βαθιά στην ψυχή τους την απουσία της «αγκαλιάς» και της «στοργής» της μάνας δημιούργησαν δεκάδες τραγούδια όπου η μάνα σύμβολο πλέον, τραγουδιέται και χορεύεται σε κάθε γλέντι στην Ήπειρο. Εκεί όπου τα καλοκαίρια οι πλατείες γεμίζουν από μετανάστες που θέλουν να ξαναβιώσουν τη χαρά που τους προσέφερε η οικογένειά τους και ο γενέθλιος τόπος τους, η αγκαλιά της μάνας τους, την οποία είχαν απολέσει για ένα μεγάλο μήκος της ζωή τους.
Άνθρωποι που για 40, 50 και 60 χρόνια είναι μετανάστες σε διάφορες χώρες, διηγούνται τις προσωπικές τους διαδρομές «χωρίς επιστροφή» αφού πολλοί από αυτούς δεν ξαναείδαν τη μάνα τους και τους συγγενείς τους από την ώρα που ξενιτεύτηκαν σε νεαρή ηλικία αλλά την τραγουδούν κάθε χρόνο κρυφά και φανερά στην πλατεία του χωριού τους.

Σχολιάστε

You must be logged in to post a comment.