Ελλήνων Δρώμενα: «Νεράϊδες» – Πιέρια όρη μέρος β

Νύμφες, μυθικές νεράιδες στον μαγικό κόσμο του Ολύμπου και του ευρύτερου χώρου που αγκαλιάζει το μυθικό βουνό.
Οι κάτοικοι του Ολύμπου ακόμη μιλούν γι αυτές, σαν στοιχείο απόλυτα ενταγμένο στο φυσικό και το πνευματικό τους περιβάλλον. Στα Πιέρια όρη, οι άνθρωποι μιλούν για την απέραντη ομορφιά τους και τους ύμνους που τραγουδούσαν και χόρευαν με τις γλυκές φωνές τους, προς τους Ολύμπιους θεούς. Μιλούν για τους «νεραϊδοπαρμένους», τους σαββατογεννημένους και τους «αλαφροΐσκιωτους», εκείνους δηλαδή που μπορούν να αντιλαμβάνονται τις νεράιδες και να τις βλέπουν να χορεύουν σαν γυναικείες μορφές θεϊκής καταγωγής.
Οι Νύμφες λατρεύονταν από την αρχαιότητα ως στοιχεία των πηγών και των ποταμών, δηλαδή του νερού. Επειδή το νερό βοηθά την ανάπτυξη και αναζωογονεί κάθε ζωντανό οργανισμό, οι άνθρωποι των Πιέριων ορέων τις θεωρούν πνεύματα της βλάστησης, θέλοντας έτσι να συμβολίσουν γενικότερα την οργιαστική δύναμη της φύσης. Κι όπως το νερό τρέφει τα πάντα, έτσι και οι Νύμφες θεωρούνταν τροφοί των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων.
Οι νεράιδες έχουν ενταχθεί και ενσωματωθεί στα τραγούδια και τους χορούς, καταδεικνύοντας ξεκάθαρα πως ο κάθε μύθος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ζωή και τον κύκλο του χρόνου των ανθρώπων.

Σχολιάστε

You must be logged in to post a comment.