«Τέσσερις Άρπες» 8.5.2011

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ
τίτλος επεισοδίου:
«ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΡΠΕΣ»

Ημερομηνία και ώρα προβολής: Κυριακή 8 Μαΐου, 12.00 στην ΕΤ3

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ συνεχίζοντας την έρευνά της στον κόσμο του μουσικοχορευτικού γίγνεσθαι της Ελλάδας, αυτή τη φορά ανασκάπτει στο παρελθόν για να μας παρουσιάσει ένα σπάνιο και ιδιαίτερο όργανο, την άρπα. Ένα όργανο άγνωστο σε πολλούς, αλλά ένα όργανο το οποίο έχει καλύψει μία τεράστια διαδρομή στην μουσική ιστορία του κόσμου, αφού αναφέρεται ως ένα από τα αρχαιότερα όργανα του κόσμου. Για την μυθολογία της Ελλάδας είναι ένα όργανο που το γέννησε η Τερψιχόρη, η θεά που δημιούργησε τη μουσική και την παιδεία και το ολοκλήρωσε ο Επίγονος με το γνωστό «επιγώνιο». Για όλο τον κόσμο είναι ένα από τα αρχαιότερα όργανα αφού η έγχορδη μουσική έκφραση μάλλον γεννήθηκε από κάποια «αρπίσματα» σε διάφορα όργανα με μορφή μικρής άρπας ή αρχαίας λύρας.»
Αυτό το ιδιαίτερο μουσικό όργανο ποτέ δεν σταμάτησε να ηχεί, αλλά στην εξέλιξη της ιστορίας του ανθρώπου με συνεχείς μεταμορφώσεις έχει φτάσει ως τις μέρες μας να εκφράζει κλασικές ορχήστρες, ρόκ γκρουπ και κάθε άλλο μουσικό σύνολο που αναζητεί τις δυνατότητες αυτού του οργάνου, οι οποίες είναι πολλές και άγνωστες.

Οι συντελεστές της εκπομπής ερεύνησαν και μας παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό συνδυασμό της άρπας και της ανθρώπινης φωνής. Ένα συνδυασμό των καλύτερων δεξιοτεχνών στην Ελλάδα και της κορυφαίας φωνής του Χρόνη Αηδονίδη.
Οι τέσσερις αρπιστές (Μαρία Μπιλντέα, Θοδωρής Ματούλας, Γωγώ Ξαγορά, Σίσσυ Μακροπούλου) στη μουσική συνάντησή τους με τη διαχρονικά λυρική φωνή του Χρόνη Αηδονίδη και της Νεκταρίας Καρατζή, αναγεννούν μελωδίες και μουσικούς δρόμους που προέρχονται από την Ορφική έκφραση της Θράκης  -τόπος καταγωγής του Χρόνη Αηδονίδη- έως το Αιγαίο και την Ήπειρο, που στους «δακτυλισμούς» αυτών των σημαντικών αρπιστών αναγεννιούνται σύγχρονοι και αρχαίοι μαζί ήχοι δημιουργώντας ένα πρωτότυπο και μοναδικό για την Ελλάδα μουσικό ύφος.
Οι τέσσερις αρπιστές, στην συνάντησή τους με έναν από τους κορυφαίους παραδοσιακούς τραγουδιστές, επιβεβαιώνουν την πολυμορφία και την πολυπλοκότητα των μουσικών καταβολών της Ελλάδας, των Βαλκανίων αλλά και του κόσμου, όπου στην προκείμενη περίπτωση εκφράζεται με «δακτυλικά αρπίσματα» και με φωνητικούς μελωδικούς τόνους σπάνιας ομορφιάς και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.
Στην εκπομπή μιλούν η Μαρία Μπιλντέα, κορυφαία μουσικός και δασκάλα της άρπας, οι σολίστες Θοδωρής Ματούλας, Γωγώ Ξαγορά, Σίσσυ Μακροπούλου και φυσικά ο Χρόνης Αηδονίδης για αυτή την πρωτότυπη μουσική συνάντηση έξω από τις συνηθισμένες νόρμες της σύγχρονης μουσικής έκφρασης, που επιβεβαιώνει πως πολλές αξίες βρίσκονται κρυμμένες πίσω από την σύγχρονη «μουσική πρόσοψη» και «φωνάζουν» με τον δικό τους τρόπο να εστιάσουμε με δικαιοσύνη την προσοχή μας σε αυτές.

Σκηνοθεσία – έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος