«Νεράιδες» – (Πιέρια β” μέρος) 20.4.2011

«ΝΕΡΑΙΔΕΣ»
(Πιέρια β’ μέρος)

Ημερομηνία και ώρα προβολής: Κυριακή 17 Απριλίου, 12.00 στην ΕΤ3

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον μαγικό κόσμο του Ολύμπου και του ευρύτερου χώρου που αγκαλιάζει το μυθικό βουνό, συνεχίζει να μας αποκαλύπτει έναν ιδιαίτερο και άγνωστο κόσμο. Τον κόσμο που βρίσκεται ανάμεσα στην πραγματικότητα, στην φαντασία και στον ιστορικό μύθο.  Εκεί που αφθονούν οι παράξενες και ανεξήγητες ιστορίες. Τα παραφυσικά φαινόμενα. Τα θαύματα και οι θρύλοι.
Αυτή τη φορά ο φακός της εκπομπής εστιάζει στις Νύμφες, τις μυθικές νεράιδες του Ολύμπου.

Οι νεράιδες έχουν επιζήσει στη λαϊκή μας παράδοση μέχρι σήμερα και ζουν στα βουνά, στις πηγές και στα ποτάμια. Οι κάτοικοι του Ολύμπου ακόμη μιλούν γι αυτές, σαν στοιχείο απόλυτα ενταγμένο στο φυσικό και το πνευματικό τους περιβάλλον. Στα Πιέρια όρη, οι άνθρωποι μιλούν για την απέραντη ομορφιά τους και τους ύμνους που τραγουδούσαν και χόρευαν με τις γλυκές φωνές τους, προς τους Ολύμπιους θεούς. Μιλούν για τους «νεραϊδοπαρμένους», τους σαββατογεννημένους και τους «αλαφροΐσκιωτους», εκείνους δηλαδή που μπορούν να αντιλαμβάνονται τις νεράιδες και να τις βλέπουν να χορεύουν σαν γυναικείες μορφές θεϊκής καταγωγής.
Στην εκπομπή παρουσιάζονται εικόνες αληθινής ομορφιάς στις πηγές του Ολύμπου, μέσα στην άγρια φύση, στα βουνά, στα λιβάδια και στις πλαγιές, κοντά στις πηγές εκεί που συνήθως τριγύριζαν οι νεράιδες.

οι Νύμφες λατρεύονταν από την αρχαιότητα ως στοιχεία των πηγών και των ποταμών, δηλαδή του νερού. Επειδή το νερό βοηθά την ανάπτυξη και αναζωογονεί κάθε ζωντανό οργανισμό, οι άνθρωποι των Πιέριων ορέων τις θεωρούν πνεύματα της βλάστησης, θέλοντας έτσι να συμβολίσουν γενικότερα την οργιαστική δύναμη της φύσης. Κι όπως το νερό τρέφει τα πάντα, έτσι και οι Νύμφες θεωρούνταν τροφοί των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων.
Εξαιτίας όλων αυτών, οι νεράιδες έχουν ενταχθεί και ενσωματωθεί στα τραγούδια και τους χορούς, -ο φακός της εκπομπής κατέγραψε στα χωριά των Πιέριων ορέων, αυθεντικά τέτοια δείγματα- καταδεικνύοντας ξεκάθαρα πως ο κάθε μύθος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ζωή και τον κύκλο του χρόνου των ανθρώπων.