«Δροσουλίτες» 20.3.2011

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ
τίτλος επεισοδίου:
«ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ»

Ημερομηνία και ώρα προβολής: Κυριακή 20 Μαρτίου, 12.00 στην ΕΤ3

Με ένα μεγάλο «μύθο» κάνουν πρεμιέρα τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ στην ΕΤ3. Ταξιδεύουν στη Νότια Κρήτη για να συναντήσουν ένα οπτικό φαινόμενο που έχει λάβει διαστάσεις θρύλου και ξεσηκώνει εδώ και πολλά χρόνια τη φαντασία μας. Είναι οι «Δροσουλίτες». Τα «φαντάσματα» του Φραγκοκάστελλου.
Κάθε χρόνο -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων- στα τέλη του Μάη, στο Φραγκοκάστελλο, με την πρωινή δροσιά, ανθρωπόμορφες σκιές εμφανίζονται να προχωράνε ο ένας πίσω από τον άλλο, για δέκα λεπτά περίπου, μετά την ανατολή του ήλιου. Διασχίζουν την περιοχή προχωρώντας αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα και -όπως λένε- αφήνουν «άλαλους» όσους τους αντικρίσουν.
Οι κάτοικοι του Φραγκοκάστελλου παρατηρώντας ότι τα «φαντάσματα» εμφανίζονται μόνο πολύ νωρίς το πρωί με την δροσιά, τους έδωσαν το όνομα «Δροσουλίτες».
Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι έχουν δει τις σκιές από τους Δροσουλίτες. Πολλές αναφορές ντόπιων κατοίκων, έχουν κατά καιρούς προσδώσει διαφορετικές ερμηνείες στο φαινόμενο.
Κάποιοι κάτοικοι, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για το στρατό του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, που υπερασπίστηκε το κάστρο από τους Τούρκους και στοίχειωσε μετά τη μάχη στο Φραγκοκάστελλο. Όπως λέει ο θρύλος, τα κορμιά των πολεμιστών του Νταλιάνη έμειναν άταφα, κι έτσι, σαν φαντάσματα εμφανίζονται την αυγή, αφού οι «Δροσουλίτες» μοιάζουν έντονα με πολεμιστές ντυμένους στα μαύρα και αρματωμένοι με οπλισμό, παρόμοιο με εκείνο της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους.
Μία επιστημονική εκτίμηση και ερμηνεία, λέει ότι πρόκειται για αντικατοπτρισμό, που οφείλεται στη διάθλαση των ηλιακών ακτινών, στο νέφος της πρωινής δροσιάς, στη δεδομένη μορφολογία του εδάφους.
Οι συντελεστές της εκπομπής ερεύνησαν και κατέγραψαν αφηγήσεις των κατοίκων του Φραγκοκάστελλου και της ευρύτερης περιοχής των Σφακίων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ήρθαν σε επαφή με το φαινόμενο και είδαν τους Δροσουλίτες. Η κάμερα της εκπομπής εξερευνά και καταγράφει τόσο την τοπιογραφία αυτού του ιστορικά «στοιχειωμένου» τόπου, όσο και την ανθρωπογεωγραφία του, μέσα από την μαρτυρία – ντοκουμέντο των κατοίκων. Παράλληλα εστιάζει στο σημερινό αντίκτυπο του φαινομένου, το οποίο έχει διαπεράσει και έχει ενσωματωθεί σε όλες τις εκφράσεις των κατοίκων. Στη μουσική, στις τοπικές «μαντινάδες» και στα ριζίτικα τραγούδια, στο χορό και στο γλέντι των Σφακιανών, το οποίο χαρακτηρίζεται από ένταση και ηρωισμό.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Νίκος Κακωνάς, Πέτρος Δρέσκος
Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Μελέτης Πόγκας
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
Παραγωγή: filmellon