«Μεταξένιες Μνήμες» (μέρος α’) 27.06.2010

«Μεταξένιες Μνήμες»
(μέρος α’)
ημερομηνία και ώρα προβολής: Κυριακή 27 Ιουνίου, 12.30
Στην ιστορική πόλη του Σουφλίου ταξιδεύει η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ, για να μας παρουσιάσει την ιστορία που σημάδεψε, χαρακτήρισε και ονόμασε την μεθοριακή αυτή πόλη, ως την «πόλη του μεταξιού».
Για περισσότερο από ένα αιώνα οι Σουφλιώτες και οι Σουφλιώτισσες μοχθούσαν για να παρέχουν τροφή στους κατάλευκους μεταξοσκώληκες, με στόχο να κάνουν τη ζωή τους «μεταξένια».
«Το μετάξι θέλει τάξη/ κι άνθρωπο να το ξετάσει…» Έχοντας μια ευθύνη από τη μεγάλη, μακρινή διαδρομή και το βάρος της ιστορίας του μεταξιού, οι Σουφλιώτες είχαν ταυτίσει τη ζωή τους με την παραγωγή του ονομαστού «κουκουλιού» που δημιουργεί το μετάξι και με τον αγώνα για μία άνθηση οικονομική, συνδυασμένη με ένα αγαθό υψηλού αισθητικού επιπέδου όπως το μετάξι.
Για έναν αιώνα οι Σουφλιώτες αγωνίζονται κοπιάζοντας, ακόμα και αγανακτώντας, να εκτρέφουν κελάρια με μεταξοσκώληκες μέσα στα σπίτια τους και να παράγουν χιλιάδες τόνους κουκούλια κάθε χρόνο.
Δημιούργησαν εργαστήρια και εργοστάσια επεξεργασίας της μεταξωτής κλωστής, εμπορεύονταν όλα τα αγαθά των κόπων τους και οι Σουφλιώτισσες υφάντρες και κεντήτρες έφτιαξαν αληθινά μεταξένια έργα τέχνης.
Η Σουφλιώτικη δεξιοτεχνία, μαεστρία και φαντασία δημιούργησε τα ονομαστά Σουφλιώτικα κεντήματα και υφάσματα που έγιναν γνωστά και εμπορεύονταν σε ανατολή κα δύση.
Η εκτροφή του μεταξοσκώληκα και όλη η διαδικασία παραγωγής είχε αποκτήσει διαστάσεις μανίας για την περιοχή του Σουφλίου και τα οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της ήταν πολλά και μεγάλα.
Όπως όλα τα όμορφα πράγματα έχουν ένα τέλος, έτσι και στο Σουφλί, ήρθε η ώρα που η παγκόσμια βιομηχανοποιημένη εξέλιξη στα υφάσματα και στα κεντητά, οδήγησε τους ανθρώπους στη χρήση άλλων υλικών (στο βαμβάκι και στο νάιλον) και το  Σουφλί περιήλθε σε μια βαθειά κρίση.
Σήμερα η πόλη είναι σημείο αναφοράς για το μετάξι και έχει να επιδείξει την ιστορική της υπόσταση σαν ένα αγαθό «πολύ ακριβό» και σπάνιο στην όποια αναζήτηση όλων μας για το αυθεντικό και το ανόθευτο εκείνο υλικό ή καλλιτεχνικό έργο. Όπως η μεταξένια κλωστή που παραμένει αναλλοίωτη επί αιώνες.
Η εκπομπή ερεύνησε και παρουσιάζει τη ζωή των ανθρώπων του μεταξιού σε όλες τις εκφάνσεις της. Από την επιτυχία της καλής παραγωγής, τη χαρά και το τραγούδι, μέχρι τους αγώνες και την προσπάθειά τους για να έχουν ένα αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου, όπως το μεταξωτό τέλειο ρούχο ή το κέντημα στα χέρια του κάθε αγοραστή πελάτη ή εμπόρου που τους επισκέπτονταν στην πόλη τους.
Οι άνθρωποι του Σουφλίου είναι γεμάτοι από μνήμες για το μεταξοσκώληκα και το μετάξι. Είναι γεμάτοι από μνήμες μεταξένιες αιώνων, όσο και η σπουδαία και μυθική ιστορία του μεταξοσκώληκα «που ήρθε κρυφά  από την Κίνα μέσα στο μπαστούνι του καλόγερου…»
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Παραγωγή: filmellon
Έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Νίκος Κακωνάς
Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Μελέτης Πόγκας
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ